Energie opwekken via waterleidingen

Sinds de bouw van de eerste waterkrachtcentrale in 1882 in de Oostenrijkse Isar rivier is bekend hoe je met stromend water elektriciteit kunt genereren. Maar waarom zou je rivierwater gebruiken terwijl er stromend water in de gemeentelijke waterleidingen beschikbaar is?

In de Amerikaanse stad Portland heeft het bedrijf LucidPipe een deel van de bestaande drinkwaterleiding, met een doorsnede van ruim een meter, vervangen door een buis waarin vier turbines zijn ondergebracht. De turbines, die op slagroomkloppers lijken, zijn verbonden met generatoren aan de buitenkant van de pijp. De installatie, met een totaalvermogen van 200 kW, zou jaarlijks 1.100 megawattuur aan elektriciteit kunnen opwekken, genoeg voor de stroombehoefte van ongeveer 150 huishoudens.

Bij deze drinkwaterleiding stroomt het water vanaf een hoger gelegen reservoir naar beneden. Er komen op deze locatie geen pompen aan te pas, maar goed ook, want anders zou deze vorm van energiewinning weinig zin hebben. De pompen zouden harder dan voorheen moeten draaien, en meer stroom verbruiken om het water voorbij de turbines te transporteren. Hierdoor zou de installatie netto weinig energiewinst opleveren. Naar verwachting gaat het systeem in maart op commerciële basis draaien.

    • Rijkert Knoppers