Taxi-organisaties doen aangifte tegen Uber

De branchevereniging voor taxi’s Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft met Taxicentrale Amsterdam (TCA) aangifte gedaan tegen taxi-app Uber. De organisaties willen dat het bedrijf stopt met het aanbieden van goedkope ritjes door chauffeurs zonder taxivergunning via UberPop.

Taxichauffeurs demonstreren tegen UberPOP op het Malieveld. Foto ANP / Bart Maat

De branchevereniging voor taxi’s Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft met Taxicentrale Amsterdam (TCA) aangifte gedaan tegen Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. De organisaties willen dat het bedrijf stopt met het aanbieden van goedkope ritjes door chauffeurs zonder taxivergunning via UberPop.

KNV Taxi en TCA willen dat de overheid “zo snel mogelijk actief gaat optreden tegen de illegale taxidienst”. Uber blijft de dienst aanbieden, ondanks een in december door de rechter uitgesproken verbod. KNV-voorzitter Bertho Eckhardt:

“De taxibranche is het zat dat de illegale snordersdienst ongehinderd door gaat en zijn activiteiten zelfs uitbreidt. Uber zet mensen aan tot het plegen van een misdrijf: het aanbieden van illegaal taxivervoer.”

Naar Mansveld

Het verbod op UberPop ging gepaard met een dwangsom van 10.000 euro voor elke keer dat een particulier zou worden betrapt op het aanbieden van een taxirit via de taxi-app. Dat is tot nu toe al een paar keer gebeurd. De tactiek van Uber is net zo lang doorgaan met de illegale praktijken tot de wet wordt aangepast, schreef mediaredacteur Stijn Bronzwaer in december al op NRCQ.

Uber wist in meerdere Amerikaanse steden zo een wetswijziging af te dwingen. In Europa gaat dat een stuk moeizamer: UberPOP is door de rechter in onder meer Brussel, Berlijn en Hamburg verboden.

Ondernemersorganisatie KNV was eerder deze week bij staatssecretaris Mansveld om aan te dringen op een effectief plan op korte termijn. Half februari demonstreerden honderden taxichauffeurs al op het Malieveld in Den Haag tegen UberPop.

Lees verder op NRCQ: Uber gaat zich nu écht netjes gedragen. Zegt Uber zelf. en Uber: vandaag hip en innovatief, morgen suf en achterhaald.

    • Laura Klompenhouwer