‘Geef studenten hun patenten’

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven roept universiteiten op met studenten betere afspraken te maken over patenten die door hen zijn aangevraagd. Die zouden makkelijker in bezit moeten komen van de studenten. Dat zou meer van hen moeten stimuleren om een innovatief bedrijf te beginnen. „Als je dan een investeerder zoekt, heb je wat in handen, aantoonbare kennis die van jou is”, aldus Van Gijzel.

Nu bezitten universiteiten meestal de patenten op uitvindingen, ook als die (mede) door studenten zijn gedaan. Studenten tekenen vaak in hun eerste jaar een overeenkomst waarin staat dat zij eventuele patenten overdragen aan de universiteit. Dat belemmert hen bij het beginnen van een bedrijf, denkt Van Gijzel. Hij pleit voor een convenant waarin staat dat de student over zijn patent kan beschikken. Daar moeten ook afspraken in staan over vergoeding van de kosten van de patentaanvraag. (NRC)