Schrijversranglijst: dit zijn de 35 belangrijkste Nederlandse schrijvers van 2014

Vlaming Stefan Hertmans is de meest prominente schrijver van 2014. Dat blijkt uit de vandaag vrijgegeven EDITIO Top-35, een vorig jaar geïnitieerde jaarlijkse ranglijst van de ‘meest gelezen, meest geprezen’ auteurs van het voorafgaande jaar.

Vlaming Stefan Hertmans is, mede dankzij zijn AKO Literatuurprijs, de meest prominente schrijver van 2014. ANP BAS CZERWINSKI

Vlaming Stefan Hertmans is de meest prominente schrijver van 2014. Dat blijkt uit de vandaag vrijgegeven EDITIO Top-35, een jaarlijkse ranglijst van de ‘meest gelezen, meest geprezen’ auteurs van het voorafgaande jaar.

Hertmans dankt zijn uitverkiezing aan het succes van zijn WO-I roman Oorlog en Terpentijn, waarvoor hij in november vorig jaar de AKO Literatuurprijs kreeg. Alleen de Prijs der Nederlandse Letteren en de Libris Literatuurprijs scoren hoger in het puntensysteem dat voor de samenstelling van de ranglijst is ontwikkeld.

Hertmans vergaarde ook veel punten met boekverkoop, samen met het aantal vertalingen en inbreng in het literaire discours een belangrijke categorie voor de ranglijst. Oorlog en terpentijn haalde met tussen de 60.000 en 75.000 verkochte exemplaren plek 18 in de CPNB Top-100 van best verkochte boeken van het afgelopen jaar, één plek boven Inferno van Dan Brown.

Libriswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer en NS Publieksprijswinnaar Michel van Egmond completeren de top-3. Tommy Wieringa, vorig jaar lijstaanvoerder, zakt naar plek 4. Opvallend zijn het aantal nieuwkomers in de ververste ranglijst: 21. Onder andere Adriaan van Dis, Maarten ’t Hart en Remco Campert zijn voor het eerst opgenomen.

Grootste stijger in de lijst is Isa Hoes, die stijgt van plaats 30 naar 9. Sterkste daler is Jan Brokken, die zakt van plek 5 naar plek 27. De complete lijst telt 25 mannen en 10 vrouwen, 5 Vlamingen en 30 Nederlanders. De Top-35 werd vorig jaar voor het eerst gepubliceerd en is een initiatief van schrijversvakschool EDITIO.

EDITIO Top-35

1. Stefan Hertmans (-)
2. Ilja Leonard Pfeijffer (-)
3. Michel van Egmond (↑10)
4. (1) Tommy Wieringa (↓3)
5. (8) Herman Koch (↑3)
6. (26) Esther Verhoef (↑20)
7. Adriaan van Dis (-) -
8. (21) Saskia Noort (↑13)
9. (30) Isa Hoes (↑21)
10. David van Reijbrouck
11. Bert Wagendorp (↑6)
12. (4) Arnon Grunberg (↓8)
13. (24) Arjen Lubach (↑11)
14. Joost de Vries (-)
15. Marente de Moor (-)
16. Maarten ’t Hart (-)
17. (7) Tom Lanoye (↓10)
18. Griet Op de Beeck (-)
19. Willem Jan Otten (-)
20. (23) Dimitri Verthulst (↑3)
21. (27) Anne Vegter (↑6)
22. Youp van ’t Hek (-)
23. Wilfried de Jong (-)
24. Nina Weijers (-)
25. Annegreet van Bergen (-)
26. Nico Dijkshoorn (-)
27. (5) Jan Brokken (↓22)
28. Donald Nolet (-)
29. Jelle Brandt Cortius (-)
30. Pieter Steinz (-)
31. K. Schippers (-)
32. Antoine de Kom (-)
33. (19) Simone van der Vlugt (↓13)
34. Mensje van Keulen (-)
35. Remco Campert (-)

Panel

Voor de ranking komen in aanmerking: schrijvers in de categorieën fictie en literaire non-fictie, en dichters. De lijst is gebaseerd op de in het afgelopen jaar door schrijvers gewonnen literaire prijzen, de boekverkopen, het aantal vertalingen, en hun bijdrage aan het literaire discours. De EDITIO-Top-35 wordt elk jaar gepubliceerd in de weken voorafgaand aan de Boekenweek.

De lijst is samengesteld en gewogen door een panel, waarin zitting hebben: Rudi Wester, voormalig directeur van het Nederlands Literair Productie-en Vertalingen fonds, voorzitter van de jury voor de P.C.Hooftprijs 2013 en bestuurslid van Het Literatuurhuis Utrecht. Henk Kraima, lid Raad voor Cultuur, domeincommissie Media, voormalig directeur van de Stichting CPNB, en Monique Burger, eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam.

    • Roderick Nieuwenhuis