Schoten Eindhoven gelost door Satudarah

Een schietpartij afgelopen oktober bij een villa in Eindhoven was het resultaat van een drugsconflict tussen de motorclubs No Surrender en Satudarah. De officier van justitie heeft dat vandaag gezegd tijdens de rechtszaak tegen verdachte Michel G. (35) uit Helmond, zo meldt persbureau ANP.

De heftige schietpartij bij een villa in Eindhoven werd vastgelegd met twee bewakingscamera’s. De beelden werden in opsporingsprogramma’s op televisie getoond. Op de beelden is te zien dat een groep van in totaal zeven leden, aspirant-leden en sympathisanten van motorclub No Surrender bij de villa arriveert. Er ontstaat een woordenwisseling met twee mannen uit de villa die eindigt in een schietpartij waarbij over en weer wordt geschoten. Een van de twee mannen is Michel G., lid van motorclub Satudarah. Voor zover bekend raakte door de schietpartij niemand gewond.

Afgelopen dinsdag liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière weten dat Satudarah in Duitsland wordt verboden, omdat die een ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid is geworden. De minister hekelde de betrokkenheid van Satudarah bij de handel in drugs en wapens.

Meteen na het afkondigen van het verbod begon een grote politieactie tegen Satudarah, waarbij circa duizend agenten werden ingezet. De politie vond onder meer drugs, munitie, zwaarden en machetes in clubgebouwen van Satudarah en huizen van leden. De meeste agenten werden ingezet in de steden Duisburg en Aken in deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

De Nederlandse minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zei, naar aanleiding van het verbieden van de club in Duitsland, dat Nederland een andere wetgeving heeft. Nederland bindt de strijd met dit soort clubs aan door middel van het strafrecht, vermogensontneming en bestuurlijke maatregelen. Privaatrechtelijk kan er ook wel het een en ander worden bereikt, maar dan moet je wel een „ontzettend heftig dossier” hebben, aldus de bewindsman.