Rutte: had kwestie-Verheijen niet direct ‘opgeblazen’ moeten noemen

Premier Rutte (VVD) had de kwestie rond de dubieuze declaraties van Kamerlid Mark Verheijen niet direct “opgeblazen” moeten noemen. Dat zei de premier vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte vindt het vertrek van Verheijen een "persoonlijk drama", maar spreekt ook van een "logisch besluit".
Rutte vindt het vertrek van Verheijen een "persoonlijk drama", maar spreekt ook van een "logisch besluit". Foto ANP / Bart Maat

Premier Rutte (VVD) had de kwestie rond de dubieuze declaraties van Kamerlid Mark Verheijen niet direct “opgeblazen” moeten noemen. Dat zei de premier vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

Verheijen kwam in opspraak toen uit berichtgeving van NRC Handelsblad bleek dat hij in 2011 en 2012 duizenden euro’s onterecht gedeclareerd heeft. Op zijn eigen verzoek deed de integriteitscommissie van de VVD onderzoek naar de discutabele declaraties en daaruit bleek vandaag dat Verheijen in een aantal gevallen in strijd met het integriteitskader van de VVD handelde. Daarop besloot hij zijn functie neer te leggen.

Rutte kreeg kritiek omdat hij na publicatie van het NRC-stuk direct de term ‘opgeblazen’ hanteerde. Dat had hij beter niet kunnen doen, zei de premier vanmiddag. “Het ware beter geweest als ik me op dat moment had onthouden van commentaar.” Verder vindt Rutte dat de VVD sneller de integriteitscommissie had moeten vragen de zaak te onderzoeken. Dit gebeurde pas nadat de negatieve publicteit rond de VVD en Verheijen in de media niet verdween.

Zijlstra: in eerste instantie achter je mensen staan

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt nu dat hij zijn eerste reactie beter voor zichzelf had kunnen houden. Zijlstra noemde de NRC-berichtgeving tendentieus en opgeblazen en deed de declaratiekwestie af als een ‘akkefietje’. Maar Zijlstra houdt vol dat je als leidinggevende in eerste instantie achter je mensen moet gaan staan, als “feiten en suggesties nog door elkaar lopen”, zo zei hij vanmiddag tegen persbureau ANP.

Rutte noemde het besluit van Verheijen om op te stappen “een persoonlijk drama”, maar ook “een logisch besluit”. De premier vindt het opstappen van Verheijen voor de VVD “verschrikkelijk, omdat we een heel goed Kamerlid verliezen”. Wel zei hij te hopen dat Nederland ziet “dat de VVD dit soort zaken serieus oppakt”. Rutte herhaalde dat hij vindt dat de VVD als de grootste partij van het land de hoogste standaard moet zetten op het gebied van integriteit. “Als dingen niet kloppen, zoeken we die uit en dat kan gevolgen hebben”.

JOVD: vertrouwen in partij moet hersteld worden

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, zei eerder vanmiddag in een reactie dat de kwestie rond Verheijen het imago van de VVD heeft geschaad en dat het partijbestuur moet zorgen dat het vertrouwen in de partij snel hersteld wordt. JOVD-voorzitter Tom Leijte zei tegen persbureau ANP:

“De VVD moet, zoals Rutte in 2013 al zei, nu écht de standaard zetten waar het gaat om integriteit. Dit kan enerzijds door de integriteitscommissie meer bevoegdheden te geven. De bevoegdheid om leden te royeren zorgt voor meer spreiding van macht binnen de partij.”

Een aantal VVD-bewindslieden reageerden vanmiddag begripvol op het besluit van Verheijen. Minister Blok (Wonen) en Hennis (Defensie) spraken van “een persoonlijk drama”, maar Hennis sprak van “een logisch besluit gezien de uitkomsten van het onderzoek”. Ook minister Schultz Van Haegen reageerde met begrip. “Het is tragisch voor hem dat het zo is afgelopen, maar je moet buiten elke discussie staan als je bestuurder of volksvertegenwoordiger bent.”

Lees ook ‘Bezeten van politiek, trouw aan Rutte’, een profiel van Verheijen uit NRC Handelsblad (€).