PSV hardhandig halt toegeroepen door Zenit

PSV is er niet in geslaagd om Zenit St. Petersburg te verslaan, of het de Russische koploper gisteren zelfs maar moeilijk te maken in het Petrovski-stadion. Met 3-0 werd het krachtsverschil tussen de Nederlandse en Russische top helder uitgedrukt in ronde twee van de Europa League, nadat PSV in de groepsfase al tweemaal verloor van Dinamo Moskou.

Spits Luuk de Jong kopte bij 0-0 nog wel raak uit een corner – waarmee de 0-1 nederlaag van vorige week in Eindhoven ongedaan zou zijn gemaakt – ware het niet dat de bal tijdens de vlucht vanaf de cornervlag achter was geweest. Scheidsrechter Cüneyt Cakir keurde de goal af. Daarna werd de zwakte van PSV genadeloos uitgebuit. Onoplettendheid in de mandekking leidde de goal in van Venezolaan José Rondón, die voorbereidend werk van de Portugees Danny afrondde.

Kort na rust ontdeed Hulk zich van PSV’s Mexicaan Andrés Guardado, waarna de Braziliaan hard en fraai langs doelman Jeroen Zoet schoot. Vanaf elf meter had De Jong nog de uitgelezen mogelijkheid iets terug te doen, maar hij miste zijn strafschop. Vijf minuten later profiteerde Rondón van een fout van Zoet, die geen grip kreeg op een houdbare vrije trap: 3-0.

PSV lijkt de titel niet meer te kunnen mislopen met veertien punten voorsprong op achtervolger Ajax, dat zondag in Eindhoven op bezoek komt. Maar in Europa is de ploeg van Phillip Cocu hardhandig een halt toegeroepen. De afgelopen twee seizoenen slaagde PSV er niet in om de groepsfase van de Europa League door te komen. Toen dat dit seizoen wel lukte, rolde er met Zenit, winnaar van de UEFA Cup (voorloper EL) in 2008, een tegenstander van formaat uit bij de loting. Te sterk voor het jeugdige PSV, dat zich kan opmaken voor een titelstrijd die eigenlijk al beslecht is.