UCI wil wielerploeg Astana licentie afnemen als gevolg van dopingaffaires

De internationale wielerunie UCI wil Astana alsnog weren uit het profpeloton. De wielerploeg uit Kazachstan, waarvoor onder anderen Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlandse renners Lars Boom en Lieuwe Westra rijden, kwam vorig jaar meerdere keren in opspraak wegens doping. In december besloot de UCI nog dat Astana ‘gewoon’ een licentie kreeg voor de WorldTour, waardoor het team verzekerd leek van deelname aan de belangrijkste wedstrijden. Op basis van nieuw onderzoek dient de UCI nu toch een verzoek in bij de de onafhankelijke licentiecommissie om de WorldTourlicentie van de Kazachse wielerploeg in te trekken. Daardoor zou de ploeg van de omstreden manager Aleksandr Vinokoerov niet langer kunnen uitkomen in de voorjaarklassiekers en de grote rondes. (NRC)