Niet iedereen is blij met 20 nieuwe kiosken

Stadsdeel West heeft groen licht gegeven voor de bouw van twintig kiosken. Wat er in de kiosken komt, is op de meeste locaties nog niet bekend. Wel is het de bedoeling dat ze verschillende bestemmingen krijgen, alle op het gebied van horeca en detailhandel: van koffietentje tot hakkenbar.

In Zuid-Europese steden zijn kiosken vaak onderdeel van het straatbeeld. De gietijzeren kiosken in Parijs bijvoorbeeld, waar kranten en koffie verkocht wordt. Hoewel Baveko, het bedrijf dat de kiosken bouwt, de Amsterdamse kiosken vergelijkt met de Parijse kiosk, zijn er veel verschillen. De Amsterdamse kiosken krijgen elk een andere aankleding en concept.

De Amsterdamse variant is een vrijstaand gebouwtje van 5 bij 3 meter, grotendeels transparant en bij enkele kiosken zal ook een terras komen. Bovenop de kiosk komt een stads- of vlindertuin. Zeven van de twintig kiosken komen in Bos en Lommer, in Oud West verschijnen er vier, in De Baarsjes drie en in Westerpark zes.

De kiosk moet niet alleen een verkooppunt zijn, zegt Maikel Venneker van Baveko. „We willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en kijken ook naar duurzame aspecten.” Daarom zijn de kiosken uitgerust met een oplaadpunt voor elektrische fietsen en telefoons, een wifi-hotspot en een fietspomp voor algemeen gebruik.

Interesse is er genoeg volgens Venneker. „We hebben meer dan 300 geïnteresseerden gesproken.” Toch heeft Venneker pas vijf kiosken verhuurd. „De selectie van de ondernemers is streng. Het concept moet echt iets toevoegen, hotdogverkopers en andere fastfoodconcepten komen er niet in.”

Het stadsdeel steunt het initiatief. West vindt dat „kiosken een bijdrage leveren aan de economie, werkgelegenheid en levendigheid van het stadsdeel”, aldus de woordvoerder West. „Daarnaast kunnen kiosken bijdragen aan de leefbaarheid door ontmoeting en meer sociale veiligheid.”

Enkele omwonenden en horecaondernemers denken daar anders over en tekenden bezwaar aan op vijf locaties: Zoutkeetsplein, Bilderdijkstraat 1a, Bilderdijkstraat 108k, Kwakersplein en Surinameplein.

Over de inhoud van de bezwaren wil het stadsdeel niks kwijt. „Zolang deze procedures lopen, kunnen we daar niet inhoudelijk op ingaan.”

Eén van de mensen die bezwaar aan heeft getekend, is Martin Cleaver. Hij woont op de Bilderdijkstraat, waar ook een kiosk komt. Ook is hij één van de initiatiefnemers van ‘Geenkraam’. Op die Facebookpagina worden mensen opgeroepen om bezwaar aan te tekenen. Ook hing Geenkraam spandoeken op tegen de komst van de kiosken.

Cleaver vindt dat het stadsdeel de omwonenden niet goed genoeg heeft geïnformeerd. Hierdoor hebben mensen die bezwaar hebben tegen de kiosken niet genoeg tijd gehad om bezwaar aan te tekenen.

Ook de veiligheid zou in het geding zijn op de Bilderdijkstraat: „Schoolklassen, ouderen en fietsers steken hier over. Precies op die plek komt de kiosk.” Het wordt te druk en onoverzichtelijk, aldus Cleaver. „En we weten niet wat er in de kiosk komt. Koffietentjes hebben we hier al genoeg.”

Op de Bilderdijkstraat is de huurder nog niet bekend, maar op de Schaepmanstraat komt een bestaand concept: Vleesch Noch Visch van eigenaar Steff Veldkamp. De vegetarische gerechten van Veldkamp waren eerder te krijgen op festivals als de Rollende Keukens. De gerechten werden daar verkocht vanuit een foodtruck.

Waarom hij nu een kiosk huurt? „Overal ter wereld kan je lekker eten op straat, in Nederland heb je alleen oliebollen en hotdogs.” Veldkamp wil meer kwaliteit en diversiteit op straat.

Diversiteit en kwaliteit zijn goed, vindt ook Raily Bernardina, eigenaar van restaurant Du Cap op het Kwakersplein. „Maar, er is hier al zoveel horeca en leegstand, waarom moet er dan nog meer verkapte horeca en vastgoed bij?”

Het stadsdeel begrijpt dat de komst van de kiosken zorgen oplevert bij bewoners en ondernemers, aldus een woordvoerder. „Daarom zijn we aan het kijken of er een balans kan worden gevonden tussen aanvragen en wenselijkheid voor de buurt. Dit doen we in overleg met Baveko, omwonenden en lokale ondernemers.”

Los van de gesprekken die het stadsdeel de komende periode voert, doet het dagelijks bestuur begin maart uitspraak over de bezwaren.

    • Bas Tooms