Nette jongens, die Romeinen

Het kan dus wel, supporters van een voetbalclub die in den vreemde te gast zijn om een wedstrijd van hun favorieten bij te wonen. Het contrast tussen het gedrag van dat deel van de Feyenoord-aanhang dat zich een week geleden misdroeg in Rome en de fans van AS Roma, gisteren en eergisteren in Rotterdam en Amsterdam, was groot. De Romeinen gedroegen zich, naar de maatstaven die voor voetbalsupporters worden aangehouden, keurig. Ongetwijfeld heeft dat ook, anders dan in Rome, met de goede voorbereiding van de politie en andere betrokkenen te maken; tegelijkertijd geeft het te denken dat in de steden zoveel preventieve maatregelen nodig zijn om een voetbalwedstrijd niet al vooraf te laten ontsporen.

Dat laatste gebeurde nu wel ín de Kuip. Opnieuw konden Feyenoord-supporters zich niet beheersen. Ergernis over de scheidsrechter en het scoreverloop leidde ertoe dat de arbiter zich genoodzaakt voelde het duel tijdelijk te staken. Hij was het beu dat allerlei voorwerpen op het veld werden gegooid. Wie vaker thuiswedstrijden van Feyenoord ziet, weet dat dit geen uitzonderlijk verschijnsel is. Het valt voor de gehate tegenpartij vaak niet mee een corner te nemen. Het gevolg van de gebeurtenissen van gisteravond zal zijn dat de UEFA Feyenoord de zoveelste boete oplegt. En/of een zwaardere straf. De verantwoordelijkheid ligt ditmaal echt bij de Feyenoord-directie. Met dank aan die zich misdragende supporters.