Internet in de VS wordt neutraal

De Federal Communications Commission (FCC), een onafhankelijk opererende Amerikaanse overheidsinstantie, heeft gisteravond ingestemd met regels die netneutraliteit garanderen in de VS.

Netneutraliteit gaat over de vraag of internetproviders grote en kleine bedrijven dezelfde toegang moeten geven, of dat grote bedrijven tegen betaling sneller internet kunnen afdwingen. De FCC stemde in met de nieuwe regels met drie stemmen voor, twee stemmen tegen.

Met het besluit wordt internettoegang beschouwd als een dienst van openbaar nut en valt het voortaan onder de wet op de telecommunicatie. Telecombedrijven moeten alle data op dezelfde manier doorlaten en mogen ze geen voorrang verlenen aan eigen diensten, of aan bepaalde diensten tegen extra betaling.

Telecombedrijven Verizon en AT&T kondigden aan de beslissing van de FCC te zullen aanvechten.

Aan het besluit ging een jarenlange lobbycampagne vooraf. Internetactivisten, honderden bedrijven als Google, Facebook, Amazon en Netflix waren voor regels die netneutraliteit garanderen. Ruim vier miljoen Amerikanen pleitten per e-mail voor netneutraliteit; grote internetbedrijven vestigden de aandacht op het onderwerp tijdens de Internet Slowdown Day.

President Obama leek aanvankelijk op de hand van telecombedrijven, maar ging eind vorig jaar plotseling om. Veel Republikeinen zijn tegen, zij zien invoering van netneutraliteit als een onwenselijke inmenging van de overheid in het bedrijfsleven. Nederland is een van de weinige landen waar netneutraliteit in de wet is vastgelegd. De Europese Unie werkt aan nieuwe regels.

    • NRC