Nee Washington, in Amsterdam mag niet alles, zegt Nederlandse ambassade

Washington hoeft niet bang te zijn, verzekerde burgemeester Muriel Bowser haar burgers deze week. Ook nu gisteren ‘Inititatief 71’ van kracht werd – een wet waardoor marihuana in DC in sommige gevallen niet meer illegaal is – wordt haar stad “niet zoals Amsterdam”.

2012. Demonstranten in het centrum van Amsterdam voeren actie met de naam Smoke-Out's tegen het invoeren van de wietpas en discriminatie van buitenlandse coffeeshopbezoekers.
2012. Demonstranten in het centrum van Amsterdam voeren actie met de naam Smoke-Out's tegen het invoeren van de wietpas en discriminatie van buitenlandse coffeeshopbezoekers. Foto ANP / Evert Elzinga

Washington hoeft niet bang te zijn, verzekerde burgemeester Muriel Bowser haar burgers deze week. Ook niet nu een wet van kracht wordt waardoor wiet in DC in sommige gevallen niet meer illegaal is. Bowsers stad zou niet worden “zoals Amsterdam”, zei ze.

In tijden van citymarketing kon de Nederlandse ambassade in Washington zoiets niet voorbij laten gaan. En dus zette de ambassade deze week een kleurig schema online, een vergelijking in vijf vragen op het vlak van drugsgebruik en andere cruciale zaken tussen Amsterdam (88 musea) en Washington (76 musea). Opdat we niet denken, schrijft de ambassade, dat “zoals Amsterdam zijn” een slechte zaak is.

Twitter avatar NLintheUSA Netherlands Embassy How does DC compare to Amsterdam? See for yourself @mayorBowser. #initiative71 #marijuana http://t.co/Szdp2qBpuO http://t.co/JT3DYVJuRH

Amsterdam is er niet alleen om high te worden en er zijn ook plekken die niet ingericht zijn op blowen, zo moest de lentegroene infographic duidelijk maken. Amsterdam heeft meer fietspaden, meer musea en meer grachten dan Washington. Oftewel: zaken zijn hier doorgaans goed geregeld. Ook mag je onder de Nederlandse wet 5 gram marihuana bij je hebben, terwijl het maximum in de Amerikaanse hoofdstad ruim tien keer hoger ligt (57 gram). In Washington mag je per persoon zes planten bezitten en maar liefst twaalf per huishouden. In Nederland is “bezit en kweek van hasj verboden” maar heeft de politie het kweken van vijf planten verklaard “tot een lage handhavingsprioriteit”.

De laatste vraag luidt: “Dus de Nederlanders gebruiken zeker grotere hoeveelheden marihuana dan de Amerikanen?” Fijntjes, maar onmiskenbaar wijst het antwoord Amerikanen op hun vooroordelen over Nederland. Not quite, ‘niet helemaal’, staat er.

“25,7 % van de Nederlanders tussen de 15 en 64 heeft weleens hasj gebruikt, tegen 41,5 % in de VS.”