Mexico arresteert meest gezochte drugsbaron ‘La Tuta’

De meest gezochte drugsbaron van Mexico is opgepakt. Het gaat om Servando ‘La Tuta’ Gomez, de leider van het kartel ‘Caballeros Templario’.

Servando Gomez Martinez, 'La Tuta', op een foto uit 2009. Foto AFP

De meest gezochte drugsbaron van Mexico is opgepakt. Het gaat om Servando ‘La Tuta’ Gomez, de leider van het kartel ‘Caballeros Templario’.

Gomez (49) was een belangrijk doelwit omdat er een zware strijd gaande is in Michoacan, een westelijke staat, tussen het Caballeros Templario-kartel en zwaarbewapende knokploegen. Een woordvoerder van de politie zegt tegen persdienst Reuters dat hij is opgepakt in Morelia, de hoofdstad van de staat Michoacan, na maanden inlichtingenwerk.

De vangst is een opsteker voor president Enrique Pena Nieto, die worstelt met het gruwelijke geweld in zijn land. Intussen groeit de publieke verontwaardiging over geweld, straffeloosheid en corruptie in Mexico nadat 43 studenten zijn ontvoerd en vermoedelijk gedood door corruptie politieagenten en bendeleden.

Een jaar geleden werd Joaquin ‘Shorty’ Guzman gearresteerd, Mexico’s beruchtste drugsbaron en voormalig leider van het kartel Sinaloa - een van de machtigste smokkelbendes ter wereld.

    • Mirjam Remie