Meeste Aziatische topvrouwen komen uit China

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon. Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de Chinese politiek zie je ze niet, maar in het zakenleven zijn vrouwen goed vertegenwoordigd. In de Forbes Top 50 van machtigste zakenvrouwen in Azië, staan veertien vouwen uit China (inclusief Hongkong), zes vrouwen uit India, vijf uit Thailand en vier uit Singapore.

Australië werd door Forbes voor het gemak ook als Azië beschouwd. Drie Australische zakenvrouwen haalden de Top 50. Dat is evenveel als Zuid-Korea, de Filippijnen en Indonesië, signaleert de South China Morning post.

Om op de lijst te komen moet je volgens Forbes in de hoogste regionen van de Aziatische zakenwereld werken, behoorlijk wat macht hebben én toegang hebben tot ‘robuust’ kapitaal.

Twee vrouwen op de lijst zijn topvrouwen van Alibaba: CFO Maggie Wu Wei en mede-oprichter Lucy Peng, die CEO is van dochterbedrijf Ant Financial Services.

Andere grote namen zijn Sun Yafang, bestuursvoorzitter van Huawei, Zhang Xin, mede-oprichter en CEO van Soho China, en Cheng Xue, directeur van Foshan Haitian Flavouring & Food.

Nootjes-incident nekt chaebols

Het inmiddels legendarische incident met het zakje nootjes krijgt een politiek staartje. De voormalige topvrouw én dochter van de voorzitter van Korean Air kreeg al een jaar gevangenisstraf opgelegd omdat ze een rel schopte over nootjes die ze in het vliegtuig geserveerd kreeg. Nu bespreekt het parlement nieuwe regels die dit soort incidenten voortaan moeten voorkomen.

Want dat haar gedrag voor méér stond dan het verwende nest-syndroom, was de Koreanen al snel duidelijk. De chaebol-families, die paar families die eigenaar zijn van grote Koreaanse conglomeraten zoals Samsung en Hyundai, zijn veel te machtig. “Het gebeurt regelmatig dat chaebol-families de wet overtreden”, zegt Park Young-sun, een beleidsmaker die volgens de Financial Times op aardig wat steun kan rekenen voor nieuwe regels.

De voorstellen die het parlement bespreekt, hebben onder meer te maken met de manier waarop geld en bezit worden overgedragen van de oprichters van de conglomeraten op hun kleinkinderen.

De nootjesrel was niet het eerste schandaal rondom de chaebols. Zo werd de voorzitter van Hyundai in 2011 veroordeeld omdat hij klanten dwong zaken te doen met het logistieke bedrijf Hyundai Glovis, waar zijn zoon Eui-sun - niet geheel toevallig - grootaandeelhouder is.

“We moeten deze mensen controleren”, zegt Kim Soo-chul, medewerker van een beleidsmaker. “Als werknemers iets verkeerds doen binnen een bedrijf, dan worden ze gestraft. Ze kunnen hun baan verliezen. Maar deze logica geldt niet voor chaebol-families.”

Indonesië bezorgd om raffinaderijen

Het Indonesische oliebedrijf Pertamina overweegt inefficiënte raffinaderijen te sluiten. De raffinaderijen zijn teveel geld gaan kosten. Het zijn vooral verouderde fabrieken die niet eens alle types ruwe olie kunnen verwerken, schrijft de Jakarta Post.

In Indonesië staan zes Pertamina-raffinaderijen, die samen een miljoen vaten olie per dag leveren. Vijf van de zes worden gemoderniseerd om de productie te verhogen. De kosten zijn aanzienlijk: zo’n 22,30 miljard euro - maar daarom is het ook een lange termijnplan.

Pertamina heeft moeite om concurrerend te blijven door de hoge productiekosten. Het bedrijf overweegt nu om de raffinaderijen te sluiten en alleen nog geraffineerde olie te importeren. Maar dat zou grote gevolgen hebben voor de Indonesische economie. Zo zou er geen raffinaderij meer zijn om de in Indonesië gewonnen olie te verwerken. Bovendien zou het land ook meer petroleumproducten moeten importeren, omdat zelf maken zonder raffinaderijen niet meer lukt.

    • Eefje Rammeloo