Marli Huijer wordt eerste ‘Denkeres’ des Vaderlands

Beeld De Denker, van de ontwerper Auguste Rodin. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Filosoof en arts Marli Huijer is de nieuwe Denker des Vaderlands. Ze volgt René Gude op, die in 2013 Hans Achterhuis opgevolgde. Ze is de eerste vrouw die de eretitel krijgt.

De Denker des Vaderlands is een initiatief van dagblad Trouw, de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en Filosofie Magazine. Trouw maakte het nieuws vanochtend bekend op de voorpagina. De in 1955 geboren Huijer noemt zichzelf een “Denkeres”.

“Vrouwelijke filosofen brengen andere thema’s in, met eigen accenten. Zo had Hannah Arendt het over ‘nataliteit’, geboortelijkheid, terwijl filosofen van Plato tot Heidegger de sterfelijkheid centraal stelden.”

In elk geval gaat ze haar eretitel anders invullen dan haar mannelijke voorgangers. Achterhuis wilde ‘tegen-’ en Gude wilde ‘meedenken’, zij wil ‘tussendenken’. Daarmee bedoelt ze: alleen als je met beide benen in de samenleving staat weet je wat er speelt en wat mensen relevant vinden.

Huijer werkte in de jaren tachtig als arts. In 1996 promoveerde ze als filosofe. Nu is ze buitengewoon hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en geeft ze les aan de Haagse Hogeschool. In Trouw draagt ze bij aan de rubriek ‘Het Filosofisch Elftal’.

    • Laura Klompenhouwer