Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mark Verheijen legt lidmaatschap Tweede Kamer neer

Mark Verheijen heeft besloten zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen. Dat meldt de VVD. De integriteitscommissie van de partij oordeelde dat het passend zou zijn als Verheijen zou opstappen.

VVD'er Mark Verheijen eerder deze maand in de wandelgangen van de Tweede Kamer.
VVD'er Mark Verheijen eerder deze maand in de wandelgangen van de Tweede Kamer. ANP / Martijn Beekman

Mark Verheijen heeft besloten zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen. Dat meldt de VVD. De integriteitscommissie van de partij oordeelde (pdf) dat het passend zou zijn als Verheijen zou opstappen.

Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen Met pijn in het hart zeg ik het lidmaatschap van de Tweede Kamer op. Hier mijn verklaring: http://t.co/MkQRUYiML5

Verheijen legt zijn werk neer omdat zijn integriteit ter discussie staat, en een volksvertegenwoordiger zo niet kan functioneren, schrijft hij. Hij stelt:

“De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgde voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijen. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij. Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is.”

En:

“Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep. Ik heb veel te danken aan de partij en de steun die ik altijd ontvangen heb. Dat ik juist die partij, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad spijt mij zeer.”

‘Verheijen handelde in strijd met integriteitskader VVD’

De integriteitscommissie van de VVD deed onderzoek naar het declaratiegedrag van Verheijen en oordeelde dat hij op drie punten in strijd handelde met het integriteitskader van de VVD. Op één punt heeft hij de schijn van onjuistheid gewekt. De commissie schrijft:

“Het zou zeker getuigen van handelen in overeenstemming met de partijmores als het betrokken Kamerlid in zo’n geval zou opstappen.”

Zijlstra: persoonlijk drama, maar logisch besluit

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een reactie:

“Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit.”

Eerder hadden partijgenoten Zijlstra en premier Mark Rutte de berichtgeving in NRC Handelsblad over het declaratiegedrag van Verheijen “opgeblazen” genoemd.

Wie volgt Verheijen op?

Formeel is Frans Weekers, die vorig jaar opstapte als staatssecretaris van Financiën na problemen met het toeslagenstelsel, de eerste kandidaat om de plek van Verheijen in te nemen. Maar dat ligt niet voor de hand. Dan volgen kandidaten die eerder zijn opgestapt, zoals Johan Houwers (verdacht van hypotheekfraude) en Matthijs Huizing (rijden onder invloed). Wie in aanmerking komt is Chantal Nijkerken uit Schinveld, oud-wethouder van Onderbanken en Meerssen.

Verheijen in opspraak

Verheijen kwam in opspraak toen uit berichtgeving van NRC Handelsblad bleek dat hij in 2011 en 2012 duizenden euro’s onterecht gedeclareerd heeft. Privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijk bestuur van de VVD bracht hij in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bij de provincie. In de zestien maanden dat hij gedeputeerde was, waren er zeker 20 discutabele betalingen. Het gaat om naar schatting 5.000 euro, los van de 4.000 euro aan dubbel salaris die hij ontving.

Verheijen erkende een aantal keer onjuist gedeclareerd te hebben en zei het geld te zullen terugbetalen. Zo gaf hij toe zich voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto met chauffeur van Limburg naar de Randstad te hebben laten rijden terwijl hij van de bijbaan een reiskostenvergoeding ontving. Verheijen zei:

“Dat was gewoon stom.”

Reeks kwesties pijnlijk voor de VVD

De grootste regeringspartij heeft last van aanhoudende pijnlijke kwesties rond VVD’ers. Behalve Verheijen kwam onlangs ook een VVD-gemeenteraadslid uit Maarssen in opspraak, eerst omdat ze werd verdacht van schending van haar ambtsgeheim bij een burgemeestersbenoeming, later bleek dat ze ook onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek wegens grootschalige hennepteelt en witwassen. Ze zit al een week vast.

Ook heeft de VVD last van de corruptiezaak rond voormalig senator en Limburgs gedeputeerde Jos van Rey, waarvan begin dit jaar na een lang onderzoek de eerste zitting plaatsvond.

Eerder werd de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers veroordeeld voor omkoping en witwassen.

Morgen startschot campagne VVD

De VVD begint dit weekend haar campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, op 18 maart. Partijleider en premier Mark Rutte maakt vanavond zijn opwachting in het praatprogramma Jinek en morgen wandelt hij samen met VVD-ministers over de Grote Markt in Breda, als “startschot” van de campagne.

De al maanden voortdurende slechte publiciteit rond verondersteld onrechtmatig gedrag van partijgenoten dreigt de verkiezingsboodschap van bezuinigingen en hervormingen te overstemmen, zo is de vrees binnen de VVD. Zeker omdat ze het hart raken van een partij die zich erop laat voorstaan sober met belastinggeld om te gaan, en geen tolerantie te hebben voor wetsovertreders.

NRC deed onderzoek naar de discutabele betalingen van de provincie Limburg aan Mark Verheijen. Lees hier het volledige overzicht.

Lees in NRC Handelsblad ‘Pekingeend, skûtsjesilen en de dienstauto’ (€)