Kijken: doorbraak in de toepassing van bionische handen

Bionische handen zijn er genoeg. Het voornaamste probleem is dat de meeste mensen met letselschade ze niet kunnen gebruiken. Hier komt echter mogelijk verandering in met een nieuwe, innovatieve operatiemethode.

Daarover berichtten Oostenrijkse wetenschappers in het medische vakblad The Lancet. Zij deden tussen 2011 en 2014 onderzoek, dat veelbelovende resultaten boekte.

Drie jaar geleden was er al een robotarm die met hersensignalen bestuurd kon worden en net zo snel en vaardig voorwerpen kon vastpakken als een echte hand. Enige probleem: bionische armen werken alleen goed met sterke signalen die door gezonde zenuwen worden doorgegeven. En laat veel slachtoffers van fabrieks-, motor- of auto-ongelukken nou net last hebben van onherstelbare zenuwschade.

Daardoor vielen velen van hen tot nu toe buiten de boot. Voor het onderzoek van de Oostenrijkers werd gewerkt met drie personen wier zenuwen ernstig waren beschadigd bij een motorongeluk of bergbeklimmen. Hierdoor was een van hun handen gezwollen, rubberachtig en onbruikbaar geworden. De onderzoekers besloten echter een trucje uit te halen om het doorkomen van de hersensignalen te versterken.

Weefseltransplantatie

Zij plaatsten gezond weefsel uit de dijbenen van de personen in de getroffen arm. In de loop der maanden leerden de mensen de benodigde spieren te activeren om zo de robothand te gebruiken die aan hun arm gespalkt was. Die werkte zo goed dat alle drie de proefpersonen er uiteindelijk voor kozen om hun verlamde hand te laten amputeren, om deze te laten vervangen door een volledig functionele robothand.

Op deze video geplaatst door nieuwssite Vocativ is te zien hoe de proefpersonen hun bionische hand bij testjes gebruiken:

Lees ook in NRC Handelsblad: Drie mannen offerden verlamde hand op voor bionische hand (€)

    • Casper van der Veen