‘Kijk, een sneeuwbal. Niks global warming’, zegt Amerikaanse senator

Senator James Inhofe uit Oklahoma probeert zijn argumenten kracht bij te zetten met een sneeuwbal.
Senator James Inhofe uit Oklahoma probeert zijn argumenten kracht bij te zetten met een sneeuwbal. Foto screenshot YouTube

Global warming, is dat nou de schuld van de mens of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. En hoewel er steeds meer wetenschappelijke publicaties verschijnen die aantonen dat de mens wel degelijk een rol speelt bij de opwarming van de aarde, verzetten de ontkenners zich hevig. Hoe dan? Nou, met een sneeuwbal.

Gisteren opende een van de bekendste Amerikaanse klimaatsceptici, de Republikeinse senator James Inhofe uit Oklahoma, de aanval op de bewering dat vorig jaar het warmste jaar ooit gemeten is. Inhofe ontkent überhaupt dat de aarde opwarmt. Hij noemde global warming al eens:

“De grootste hoax die ooit is verteld aan het Amerikaanse volk.”

Gisteren mocht de senator weer eens zijn zegje doen, en om zijn luisteraars te overtuigen van zijn gelijk had Inhofe iets speciaal meegenomen: een sneeuwbal in een plastic zakje.


Inhofe zegt er voor de zekerheid nog even bij wat het is:

“Ik vraag de voorzitter: weet u wat dit is? Het is een sneeuwbal. Van hierbuiten.”

Daarna gooit hij de sneeuwbal onderhands naar een politieke medewerker in de zaal. Zo kan zijn publiek ook nog even voelen.

In de Amerikaanse hoofdstad Washington, waar de Senaat is gevestigd, viel gisteren een laagje sneeuw. De stad wordt al lange tijd geteisterd door streng winterweer, net als een groot deel van het noordoosten van Amerika. In Boston viel de afgelopen weken zoveel sneeuw dat de inwoners een nieuwe rage uitvonden: de Boston Snow Jump Challenge.

Fel debat

Vorg jaar was het warmste jaar ooit gemeten, meldden de Amerikaanse Nationale Lucht- en Ruimtevaartagentschap (NASA) en de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) in januari. De temperatuur wordt bijgehouden sinds 1880. Volgens onderzoekers is het kwik sindsdien met 0,7 graden Celsius gestegen. Weinigen ontkennen tegenwoordig het feit dat de aarde opwarmt, maar er is nog altijd een fel debat over welke rol de mensheid daarin speelt.

Daarbij staan grote belangen op het spel. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zijn er wereldwijd allerlei wetten ingesteld die de menselijke vervuiling van de aarde moeten beperken. Dat gaat ten koste van energiebedrijven, die daarom nieuwe wetgeving proberen te voorkomen. Vorige week werd nog bekend dat een bekende klimaatcriticus, de Amerikaanse onderzoeker Willie Soon, zich heeft laten betalen door fossiele energiebedrijven.

‘Opwarming leidt tot afkoeling’

Het betoog van Inhofe is ook enigszins ironisch te noemen in het licht van onderzoek van de laatste jaren dat zou aantonen dat global warming uiteindelijk leidt tot een nieuwe koude-periode op onze planeet. Zo zou de opwarming van de aarde een belangrijke zeestroom kunnen stilleggen, waarmee het klimaat direct verandert. De sneeuwbal van de senator wordt daarmee dus juist bewijs van hetgeen hij tegenspreekt.

Stekkerdoos

Inhofe is niet de enige politicus die heeft geprobeerd met objecten om zijn woorden kracht bij te zetten. Daar zijn zowel geslaagde als minder geslaagde voorbeelden van te vinden. Zo nam D66-leider Alexander Pechtold tijdens de Algemene Beschouwingen van 2009 een stapel rapporten mee naar de interruptiemicrofoon om aan CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel te laten zien dat extra onderzoek niet meer nodig is. Als Van Geel reageert met: “Ik wil een samenhangend verhaal”, maakt Pechtold het af:

“Zal ik er een nietje doorheen slaan?”

En wie herinnert zich niet de stekkerdoos van GroenLinks-politicus Jolande Sap:

Lees ook in NRC Handelsblad: Golfstroomfout (€).