Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kabinet wil extra geld vrijmaken voor veiligheidsdiensten’

Bij de ingang van de Tweede Kamer staan sinds deze maand marechaussees in plaats van politieagenten. De Koninklijke Marechaussee neemt beveiligingstaken over van de politie. De politieagenten kunnen zich daardoor meer richten op hun gewone taken. De bewaking van gebouwen vanwege terreurdreiging, waaronder ook Joodse instellingen, vergde veel politie-inzet.
Bij de ingang van de Tweede Kamer staan sinds deze maand marechaussees in plaats van politieagenten. De Koninklijke Marechaussee neemt beveiligingstaken over van de politie. De politieagenten kunnen zich daardoor meer richten op hun gewone taken. De bewaking van gebouwen vanwege terreurdreiging, waaronder ook Joodse instellingen, vergde veel politie-inzet. ANP / Koen van Weel

Het kabinet wil alsnog extra geld vrijmaken voor de veiligheidsdiensten en voor maatregelen om radicalisering en jihadisme te voorkomen, zo melden bronnen rond het kabinet aan persdienst ANP. De ministerraad zou er vandaag over spreken.

In de voorstellen die vandaag in de ministerraad worden besproken, zou sprake zijn van een nog beperkte verhoging van de budgetten in dit jaar, maar in de jaren erna loopt die op, mogelijk tot meer dan 100 miljoen euro structureel extra in 2020.

Rutte zei: extra geld niet nodig

Premier Mark Rutte heeft tot nog toe steeds gezegd dat extra geld voor de veiligheidsdiensten, de politie en de marechaussee niet nodig was. Zodra het kabinet tot de conclusie komt dat het wel nodig is, zal het kabinet onmiddellijk extra budget vrijmaken, zei Rutte telkens.

Toch waren er zorgen bij de oppositie, na de recente aanslagen in Parijs en sinds bijvoorbeeld de marechaussee het parlement bewaakt. Onze redacteur Emilie van Outeren schreef na het recente terreurdebat in NRC Handelsblad (€):

“Vooral op rechts is er een wedstrijdje daadkracht uitstralen aan de gang. Buma concurreert de laatste tijd sterk met Geert Wilders in de roep om hardere maatregelen. Alexander Pechtold (D66) hamert opeens iets minder hard op de privacy en de rechtsstaat die in het geding zouden zijn. SGP en ChristenUnie zien hun gelijk bevestigd dat er sowieso meer geld nodig is voor leger en politie. Wilders blijft roepen dat het allemaal de schuld van de islam is.”