Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Kabinet trekt bijna 129 miljoen extra uit voor veiligheid

Kamerdebat over de veiligheidsketen
Kamerdebat over de veiligheidsketen ANP / Martijn Beekman

Het kabinet trekt de komende jaren bijna 129 miljoen euro extra uit om terrorisme en de jihadistische dreiging langdurig te kunnen tegengaan. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vanmiddag na afloop van de ministerraad aangekondigd.

Het geld wordt verdeeld onder de diverse veiligheidsdiensten, zoals de inlichtingendienst AIVD, politie en justitie en de marechaussee. De extra gelden worden in een oplopende reeks gerealiseerd tussen nu en 2020. In de Tweede Kamer hadden de meeste oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op meer financiering. Rutte zei toen steeds dat het kabinet direct extra budget zou vrijmaken als dat nodig is.

Knelpunten

In een toelichting zei Rutte dat de strijd tegen het terrorisme een lange adem vereist. De veiligheidsketen is volgens de premier nu “goed toegerust”, maar het extra geld zou nodig zijn om dat ook voor de toekomst zeker te stellen. De komende jaren moet worden versterkt op vier “knelpunten”: preventie, inlichtingencapaciteit, beveiliging- en interventiecapaciteit en om internationale samenwerking.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) voegde toe dat je de democratie niet alleen beschermt met wapens, maar ook met woorden, onderwijzers en politieagenten. Hij zei dat het erom gaat hoe je de Nederlandse samenleving weerbaar maakt tegen “het gif” dat wordt verspreid door radicale elementen. Dat werk gebeurt lokaal, aldus de vicepremier. Asscher noemde de vrijheid van Nederland “misschien wel ons grootste goed”.

De beslissing volgt op een analyse die de Nationaal Coördinator Terrorismebestreiding en Veiligheid (NCTV) op verzoek van het kabinet heeft gemaakt. Het doel was om te kijken of de huidige extra inzet van de diensten vol te houden is. In een persbericht laat de ministerraad weten dat het dreigingsniveau al sinds 2013 ‘substantieel’ is en dat de verwachting is dat dit de komende jaren zo blijft.

Lees ook in nrc.next: De AIVD kan hen nooit allemaal in de gaten houden (€)