Jij knutselt aan robots die de waterleiding inspecteren

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Roboticus voor het ontwikkelen van robots voor in leidingnetten
Bedrijf: KWR Watercycle Research Institute (met ongeveer 175 werknemers)
Wat opvalt aan de vacature: “Het team drinkwaterinfrastructuur van KWR voert uitdagende onderzoeksprojecten uit rond drinkwaterkwaliteit, -kwantiteit en leidingmaterialen”

Wat ga je dan doen?

In Nederland zit zo’n 117.000 kilometer waterleiding onder de grond. Die hebben niet het eeuwige leven. Een aanzienlijk deel van die leidingen zit er al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw en is nooit vervangen. Drinkwaterbedrijven vervangen steeds de slechtste delen. Om dat efficiënt te kunnen doen, is het belangrijk te weten bij welke leidingen dat het hardst nodig is. Er zijn verschillende technieken om de staat van waterleidingen te onderzoeken, maar die zijn óf te weinig gedetailleerd of te duur. Senior onderzoeker Peter van Thienen:

“Het ei van Columbus is nog niet gevonden. We hebben bedacht dat het handig zou zijn om robots met sensoren permanent in het waterleidingnetwerk te hebben. Robotjes die zelf data verzamelen en zich voortbewegen.”

Zover is het nog lang niet. Maar jij mag kijken hoever je komt.

Het is aan jou om een prototype van zo’n robot te ontwikkelen. Daarvoor werk je vier dagen per week aan de robotica bij kennisinstituut Wetsus en één dag in de week bij KWR, waar veel kennis over waterleidingen zit.

Waarom zoeken ze iemand?

Afgelopen jaar besloten KWR en Wetsus samen meer projecten te financieren die een maatschappelijk doel dienen (namelijk, ons drinkwater). Daar past deze nieuwe functie goed bij.

Wat voor collega moet je zijn?

Volgens Van Thienen zijn je aanstaande collega’s betrokken mensen, die een goede band met elkaar hebben en samen lol maken, maar die ook erg op zichzelf kunnen zijn:

“We zijn een onderzoeksinstituut, dus je vindt hier geen snelle jongens in pakken zoals bij een bank. We halen onze kracht uit geconcentreerd bezig zijn. Dat is belangrijk voor wat we doen. Vooral als je aan de technische kant van het bedrijf werkt, zoals in deze functie”.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.800 en 4.200 euro bruto per maand.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Als roboticus krijg je de mogelijkheid om twee jaar lang bezig te zijn met innovatie. Je mag zelf iets nieuws bedenken. Van Thienen:

“Een paar jaar geleden bedacht ik een alternatief idee om lekken bij leidingen vast te stellen. Ik mocht dat uitwerken en inmiddels is het een software-instrument geworden dat internationaal wordt gebruikt. Zo kan een klein ideetje een heel nieuw project worden. Als roboticus kun je bij ons twee jaar werken aan iets wat werkt en het goed doet.”

Misschien schrikt het elke week op en neer reizen tussen KWR in Nieuwegein en Wetsus in Leeuwarden wel een beetje af, zegt Van Thienen. Ook krijg je misschien in andere industrieën beter betaald. “Maar hier kan je twee jaar maatschappelijk verantwoord knutselen.”

    • Sophie Frankenmolen