ITV praat met Talpa over mogelijke overname

Het kantoor van mediabedrijf Talpa in Laren.
Het kantoor van mediabedrijf Talpa in Laren. Foto ANP / Remko de Waal

Talpa komt mogelijk in Britse handen. De Britse commerciële omroep ITV heeft belangstelling voor het mediabedrijf van John de Mol. Dat heeft ITV vandaag gemeld aan de beursautoriteiten in Londen. ITV reageerde op geruchten in de Britse media.

“ITV bevestigt dat het in exclusieve onderhandelingen is betreffende de acquisitie van Talpa”, aldus de mededeling. “Deze discussies kunnen wel of niet resulteren in een overeenstemming.” ITV geeft verder geen commentaar. “Nadere mededelingen volgen zodra van toepassing.”

Saillant is dat als ITV Talpa koopt, het Britse televisiebedrijf de producent wordt van The Voice UK. Dat is een grote hit op de BBC, de grootste concurrent van ITV. The Voice wordt geproduceerd in circa zestig landen en uitgezonden in 160 landen.

Talpa zou 600 tot 700 miljoen waard zijn

In september kwam al naar buiten dat Talpa mogelijk zou worden verkocht. Destijds werd gezegd dat er belangstelling was van diverse buitenlandse concerns. Het bedrijf van De Mol is producent van onder meer The Voice en Ik hou van Holland, tevens aandeelhouder van SBS en eigenaar van Radio 538.

Talpa nam afgelopen najaar een zakenbank in de arm om de belangstelling te inventariseren. Het bedrijf zou 600 tot 700 miljoen euro kunnen opbrengen, aldus het Financieele Dagblad in september.

Een mogelijke verkoop zou betekenen dat opnieuw een onafhankelijke Nederlandse tv-producent in buitenlandse handen komt. Begin 2014 nam het Amerikaanse concern Warner Bros productiebedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans over. Destijds stelde Eyeworks dat het met de hulp van de Amerikanen sneller toegang zou krijgen tot buitenlandse zenders, de kopers van hun tv-formats.