Huishoudbeurs, Rothko en internationaal stripfestival

Een vrouw loopt langs 'White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)' van Mark Rothko, bij Sotheby's in New York. Tot en met zondag is in het Haagse Gemeentemuseum nog werk van Rothko te zien. Foto EPA / Justin Lane

Rothko-bewonderaars, dit weekend is uw laatste kans. De tentoonstelling in het Gemeentemuseum houdt na zondag op. Stripliefhebbers kunnen naar Rotterdam, en iedereen die altijd al alles over de Huishoudbeurs heeft willen weten moet naar…jawel, de Huishoudbeurs.

LAATSTE KANS // Mark Rothko

t/m zondag 1 maart, Gemeentemuseum, Den Haag

Nog heel even maar, dan stopt de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970). Het Haagse Gemeentemuseum heeft door de hordes bezoekers die op de tentoonstelling afkomen de openingstijden verruimd; vanavond kun je bijvoorbeeld tot 21u terecht.

Het is voor het eerst dat er zoveel Rothko’s bij elkaar hangen in Nederland, en het is veertig jaar geleden (€) dat er voor het laatst een Rothko-expositie was in ons land. De een heeft intense emotionele of spirituele ervaringen (€) bij het zien van de meterslange én hoge doeken, anderen weer totaal niet. Hoe het ook zij: alleen dit weekend kun je nog naar Rothko in het Gemeentemuseum.

TENTOONSTELLING // Huishoudbeurs

t/m zondag 1 maart, 10-18u (vrijdag 27 feb tot 22u), Huishoudbeurs, hal 6, RAI Amsterdam

Eerder deze week zat ondergetekende in de trein met bezoeksters van de Huishoudbeurs. Eén dame had een nieuwe trolley gekocht, want “de vorige was door z’n hoeven gegaan”. Dat is slechts één van de redenen om naar de Huishoudbeurs in de Amsterdamse RAI te gaan deze week. Een andere is het Huishoudbeurs Museum, een tentoonstelling met objecten uit de Erfgoedcollectie van het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo, dat op verzoek van de jarige beurs haar archieven leeg trok en diverse apparaten en technologische uitvindingen van de afgelopen decennia uitzocht. Zo’n vijftig objecten zijn te zien, waaronder een kraantjeskan uit 1965, een verchroomde boterwarmer en een koelkast van 120 kilo. En als je er dan toch bent, kun je misschien een nieuwe trolley kopen.

GAAN // Dick Bruna huis

t/m zondag 1 maart, 14 en 15u, extra activiteiten gratis, wel toegang museum nodig

Deze voorjaarsvakantie zijn extra activiteiten voor kinderen van 3 t/m 6 jaar in het Utrechtse dick bruna huis. Er wordt begonnen met voorlezen, waarna dansen en sporten in de gymzaal op het programma staat in het kader van de Sport is Spel-tentoonstelling. Studenten van MBO Utrecht (richting Dans) geven een dansworkshop voor de allerkleinsten. Je kunt tot en met zondag ook elke dag (vanaf 12u) in het atelier een flipboekje van een sporttekening van Dick Bruna maken.

KIJKEN // De TV Kantine is terug

vrijdag 27 februari, 20.30u, RTL 4

Vanavond begint het zevende seizoen van De TV Kantine, het parodieprogramma van Carlo Boszhard en Irene Moors. De komende acht afleveringen trekt er weer een caravaan aan nieuwe typetjes voorbij: van Conchita Wurst tot Andy en Melisa van der Meyde, en van Plien en Bianca tot Spike en Anouk. In de eerste aflevering nemen Carlo en Irene in ieder geval presentatrice Yvon Jaspers en deelnemende Boer Geert uit Boer Zoekt Vrouw op de hak.

Om erin te komen, een klassieker:

GAAN // Internationaal Stripfestival Rotterdam

zaterdag 28 februari (10-18u) en zondag 1 maart (10-17u), Hulstkampgebouw, Rotterdam, toegang €5 (jongeren t/m 16 jaar gratis)

Dit weekend kunnen stripliefhebbers naar het Internationaal Stripfestival in Rotterdam. Daar signeren striptekenaars van o.a. uitgeverijen Syndikaat, Windmill Comics, Stripster en ConArtists (bekijk alle deelnemende uitgeverijen). Uiteraard worden diverse stripmakers ook aan de tand gevoeld; op zaterdag interviewt de Nederlandse striptekenaar Kees de Boer, op zondag is dat Roel Pot (de NS-conducteur). Ook tekenen tekenaars van ConArtists bezoekers (en hun favoriete stripfiguur).

Striptekenaar Aimée de Jongh, bekend van haar dagstrip ‘Snippers’ in Metro, komt ook.
Vorig jaar kwam haar veelgeprezen graphic novel De terugkeer van de wespendief uit. NRC-stripredacteur Ron Rijghard schreef (€) daar toen over:

“Met De terugkeer van de wespendief lost ze alle verwachtingen in. Door het uitgebalanceerde ritme van de twee elkaar afwisselende verhaallijnen, de even schetsmatige als precieze tekenstijl, de aandacht voor perspectief en afwijkende kadrering en de verrassende plot is het meteen een heel volwassen debuut. Je zou willen dat er veel meer graphic novels van dit niveau in Nederland zouden verschijnen.”

    • Judith Laanen