Hermans, Benali, Grunberg en Perec

Vandaag in de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: boeken van Willem Otterspeer, Arnon Grunberg, Abdelkader Benali en veel meer. De literatuur was in feite secundair Ging het eerste deel van Willem Frederik Hermans’ biografie over de wording van zijn schrijverschap, het tweede deel belicht de intriges, conflicten,

Willem Frederik Hermans op een tekening van Paul van der Steen

Vandaag in de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: boeken van Willem Otterspeer, Arnon Grunberg, Abdelkader Benali en veel meer.

De literatuur was in feite secundair

Ging het eerste deel van Willem Frederik Hermans’ biografie over de wording van zijn schrijverschap, het tweede deel belicht de intriges, conflicten, successen en tegenslagen van een eenzame somberman.

Door Arnold Heumakers. Lees meer.

Terroristen belagen mij

En daarom kan een interview met de biograaf van Hermans, Willem Otterspeer, niet achterwege blijven. Want na het eerste deel kreeg biograaf Otterspeer half Hermans-minnend Nederland over zich heen. ,,Ik heb geen idee wat een wetenschappelijke biografie is.”

Door Toef Jaeger. Lees meer.

Ze ging nu eenmaal dood. Poef, weg

Behalve herinneringen laat Stadium IV, de ziekte- annex liefdesgeschiedenis van Sander Kollaard, ook zien hoe gemakkelijk fysieke ellende een wig kan drijven tussen twee mensen, hoeveel ze ook van elkaar houden.

Door Janet Luis. Lees meer.

Een kunstvervalser die zichzelf vervalst

Na dertig jaar duikt zomaar een nooit gepubliceerde jeugdroman van de Franse schrijver Georges Perec op. Over een kunstvervalser en zijn desillusies. Over de puzzel van de schilderkunst die tot literair puzzelen noopt.

Door Marco Kamphuis. Lees meer.

Hoe er een eind kwam aan een moordepidemie

Nadat Los Angeles in 2007 getroffen werd door een reeks willekeurige moorden, ging een journaliste op onderzoek uit, begon een ‘moordblog’ en schreef een boek, dat oorzaak en oplossingen biedt. Een pijnlijk knappe mix van reportage en sociologie.

Door Diederik van Hoogstraten. Lees meer.

Verder in Boeken: besprekingen van nieuw werk van Arnon Grunberg, Abdelkader Benali, Katja Petrowskaja en veel meer.

 

    • een onzer redacteuren