Nee Washington, in Amsterdam mag niet alles

Washington hoeft niet bang te zijn, verzekerde burgemeester Muriel Bowser haar burgers deze week. Ook nu gisteren ‘Inititatief 71’ van kracht werd – een wet waardoor marihuana in DC in sommige gevallen niet meer illegaal is – wordt haar stad „niet zoals Amsterdam”.

In tijden van citymarketing kan men zoiets niet laten passeren. En dus zette de Nederlandse ambassade in Washington deze week een kleurig schema online, een vergelijking in vijf vragen op het vlak van drugsgebruik en andere cruciale zaken tussen Amsterdam (88 musea) en Washington (76 musea). Opdat we niet denken, schrijft de ambassade, dat „zoals Amsterdam zijn” een slechte zaak is.

De lentegroene infographic legt uit dat het niet klopt dat iedereen in Amsterdam overal high kan worden. Niet alleen heeft Amsterdam meer fietspaden, meer musea en meer grachten dan Washington (lees: zaken zijn hier doorgaans goed geregeld), ook mag je onder de Nederlandse wet 5 gram marihuana bij je hebben, terwijl het maximum in de Amerikaanse hoofdstad ruim tien keer hoger ligt (57 gram). In Washington mag je per persoon zes planten bezitten en maar liefst twaalf per huishouden. In Nederland is „bezit en kweek van hasj verboden” maar heeft de politie het kweken van vijf planten verklaard „tot een lage handhavingsprioriteit”.

De laatste vraag luidt: „Dus de Nederlanders gebruiken zeker grotere hoeveelheden marihuana dan de Amerikanen?”

Fijntjes, maar onmiskenbaar wijst het antwoord Amerikanen op hun vooroordelen over Nederland. Not quite, ‘niet helemaal’, staat er. „25,7 % van de Nederlanders tussen de 15 en 64 heeft weleens hasj gebruikt, tegen 41,5 % in de VS.”

    • Maartje Somers