Oppositie dwingt coalitie tot debat vóór verkiezingen

Wel of geen debat over het Groningse gas? De Tweede Kamer was de afgelopen week het decor van een venijnig steekspel tussen coalitie en oppositie over de vraag: wie bepaalt de parlementaire agenda?

Vorige week verscheen een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over de gaswinning in Groningen. Conclusie: de staat heeft vijftig jaar lang de veiligheid van de bewoners genegeerd. Daar wilde de voltallige oppositie, aangevoerd door Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), natuurlijk snel over debatteren – bij voorkeur vóór de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

VVD en PvdA, die de meerderheid hebben in de Tweede Kamer, blokkeerden dat. Ze wilden eerst wachten op de officiële kabinetsreactie, en die komt – toeval? – pas over zes weken. Flauwekul, vond de oppositie: de coalitie probeert dit gevoelige onderwerp gewoon over de verkiezingen heen te tillen. Tijdens de ‘regeling van werkzaamheden’, het dagelijkse samenzijn waarin de Kamer haar agenda bepaalt, was de sfeer om te snijden. „De mensen thuis worden doodziek van dit geouwehoer”, sneerde SP-leider Emile Roemer naar VVD en PvdA.

De oppositie verzon een list. Van Tongeren vroeg om een ‘dertigledendebat’, dat door een minderheid in de Kamer geagendeerd kan worden. Probleem is dat er een nogal lange wachtlijst bestaat voor dit soort debatten. Daar had de oppositie een oplossing voor: alle partijen, van PVV tot D66, trokken hun eerdere verzoeken in, waardoor ‘Groningen’ bovenaan zou komen. Een parlementair novum.

Geconfronteerd met zoveel weerstand staakten VVD en PvdA hun verzet: volgende week komt er alsnog een debat, met steun van de coalitie. Maar van harte ging het niet. PvdA’er Jan Vos betichtte de oppositie van „Haagse spelletjes”. Zijn VVD-collega André Bosman waarschuwde in de wandelgangen: „Deze onthouden we voor de volgende keer”.

    • Thijs Niemantsverdriet