GroenLinks: laat mensen in bijstand bijklussen

Partijleider Bram van Ojik
Partijleider Bram van Ojik ANP / Bart Maat

Mensen die in de bijstand zitten moeten meer kunnen bijverdienen, tot aan het minimumloon. Dat schrijft GroenLinks in een manifest opgesteld door partijleider Bram van Ojik dat vandaag is gepubliceerd. Gemeenten moeten de ruimte krijgen om lokaal te kiezen voor een socialere invulling van de bijstand, aldus de partij.

GroenLinks wil dat staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma (PvdA) de gemeenten deze ruimte moet bieden. Bijstandsgerechtigden die nu een eigen bedrijfje beginnen moeten vaak hun extra inkomen inleveren omdat het wordt ingehouden op hun uitkering. Het manifest, getiteld “Een sociale bijstand: wel bijverdienen, geen verplichtingen” pleit ook voor een einde aan de “uit de hand gelopen controle- en verantwoordingscarrousel”. Van Ojik:

“Een jarenlange tendens van wantrouwen en repressie heeft geleid tot een oerwoud aan strengere regels, verplichtingen en boetes. Dat beleid is te ver doorgeslagen en helpt mensen niet aan een baan. Wij willen een bijstand die uitgaat van vertrouwen en waardigheid van mensen, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen kunnen en initiatief.”

Naast Van Ojik werkten de GL-fractievoorzitters van de Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen mee aan het document. Het manifest werd gepresenteerd op campagne in Nijmegen.