Gerechtshof legt kopstukken in vastgoedfraude langere straf op

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag in de Klimop-vastgoedfraudezaak in hoger beroep zeven jaar cel opgelegd aan hoofdverdachte Jan van V. In eerste aanleg had hij vier jaar cel gekregen.

Olivier L. – die volgens het hof samen met Van V. en de inmiddels overleden Nico Vijsma leiding gaf aan de vastgoedfraude – kreeg vijf jaar cel opgelegd. Dat is twee jaar meer dan de rechtbank in Haarlem hem oplegde.

Het hof acht Van V. en L. schuldig aan witwassen, verduistering, valsheid in geschrifte, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Het hof heeft hun „bijzonder aangerekend” dat ze hun werkgever, het Bouwfonds, oplichtten met valse facturen en het creëren van potjes om zo hun contacten te kunnen uitbetalen.

Bij het vonnis van L. zei het hof: „Een werkgever moet erop kunnen vertrouwen dat zijn werknemer, in het bijzonder bij een controller, papieren controleert op echtheid. En niet een papieren werkelijkheid creëert.”

Dat de vele media-aandacht – er verschenen twee boeken, een toneelstuk en een televisieserie – een zware wissel heeft getrokken op de twee mannen wordt erkend door het hof, maar niet meegewogen in het vonnis. „Dat is inherent bij een dergelijke zaak met zo’n impact”, aldus het hof.

Cees H, die als topman van Bouwfonds Jan van V. in 1995 binnenhaalde, kreeg niet meer straf opgelegd. Het hof vindt dat opnieuw niet bewezen is dat H. lid was van de twee criminele organisaties waarvan Jan van V. aan het hoofd stond. Hij kreeg in eerste aanleg 240 uur werkstraf voor het medeplegen van witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

Notaris Jan Karel K. kreeg van het hof daarentegen een hogere straf dan door het OM was geëist: 4 jaar cel in plaats van 1 jaar en 9 maanden. Hem wordt aangerekend dat hij zich niet als notaris, maar als bankier gedroeg.

De omvangrijke fraudezaak die van justitie de codenaam ‘Klimop’ kreeg, draait om grootschalige fraude met vastgoedbeleggingen van Bouwfonds (nu Rabo Vastgoed) en het Philips Pensioenfonds tussen 1995 en 2006.

Via een groot netwerk van vastgoedprojectontwikkelaars en -handelaren, accountants, notarissen en makelaars werden miljoenen weg gesluisd. De schade voor het pensioenfonds en het vastgoedfonds zou 200 à 250 miljoen euro hebben bedragen. Daarvan is 141 miljoen euro teruggehaald.

In totaal spreekt het hof over twaalf verdachten het vonnis uit. De laatste vonnissen worden opgelezen na het ter perse gaan van deze krant. Verdachten en het OM kunnen in cassatie.

    • Eva Smal