Gelukkig hebben ze bij Heijmans de mini-muffins nog

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De presentatie van de jaarcijfers 2014 van Heijmans
Wie: CEO Bert van der Els, CFO Mark van den Biggelaar, en lid van de raad van bestuur Ton Hillen

Hele partijen mini-muffins hebben ze laten aanslepen. Je moet íets om de sfeer te redden als je verder eigenlijk alleen maar narigheid te melden hebt, moeten ze gedacht hebben bij Heijmans. Want het getal zoemt door het zaaltje van het EYE waar het bestuur van het bouwbedrijf ietwat verslagen achter de microfoons heeft plaatsgenomen:

Zevenenveertig miljoen. Euro. Verlies.

Geen rampjaar maar transitiejaar

“Dat is gewoon echt niet goed”, weet financieel directeur Mark van den Biggelaar uit te brengen. Hij heeft zich net wat moed ingedronken met een paar flinke slokken cola. Ze draaiden dus verlies, hebben driehonderdvijftig mensen moeten ontslaan en dan was er aan het eind van het jaar nog de hele Tilburg-kwestie – een akkefietje dat het bedrijf nog eens elf miljoen euro kostte.

Het is duidelijk: bij Heijmans hebben ze gewoon een rotjaar achter de rug.

Een goed bestuur kan dan nog maar één ding doen: eufemismen uit de kast trekken. Nee, 2014 was geen rampjaar maar een transitiejaar, legt topman Bert van der Els uit. Mensen ontslaan heet ‘herstructureren’ en uiteraard zijn alle problemen gewoon uitdagingen. De plannen voor 2015 staan vol met termen als ‘herstel’, ‘verbetertraject’ en ‘perspectief’. Het woord ‘fors’ valt vaak.

Het begint zowaar een beetje gezellig te worden - met al dat optimisme.

De koek is op bij Heijmans. (Links: CEO Bert van der Els)

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Maar toch niet

Maar dáár wil Van den Biggelaar toch even pas op de plaats maken. “Optimistisch is echt een verkeerd woord.” Tuurlijk, er zijn genoeg grote projecten om dit jaar kleine verbeteringen te maken – de N23 tussen Alkmaar en Zwolle, een lab voor het RIVM, het Wijnhavenkwartier in Den Haag – maar dat wil niet zeggen dat ze daarmee uit de problemen zijn. “We komen echt van heel diep hè”, fronst hij. “We zullen dit jaar eigenlijk alleen maar van heel slecht naar iets minder slecht gaan.”

Oef. Uitgeblust hangen de mannen in hun stoelen. Waar hálen ze de kracht nog vandaan? Maar dan veert bestuurslid Ton Hillen op. “Onze werknemers. Het was verschrikkelijk om ze te moeten ontslaan. Maar er zijn altijd nog zevenduizend gezinnen die eten van Heijmans. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Bravo. Iemand nog een mini-muffin?

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken