Fugro lijdt half miljard verlies op 2,6 miljard omzet

Fugro heeft naar eigen zeggen flink te lijden onder de lage olieprijs. Het bedrijf is volgens topman Van Riel niet uit op een overname.

Fugro Explorer

Met een nettoverlies van bijna een half miljard euro over 2014 lijkt bodemonderzoeker Fugro rijp voor een overname. En gezien het feit dat Boskalis de afgelopen tijd zijn belang in Fugro tot boven de 20 procent heeft verhoogd, lijkt Boskalis de aangewezen kandidaat.

Maar volgens bestuursvoorzitter Paul van Riel is van overname geen sprake. „Wij kunnen meer waarde creëren door op eigen benen te blijven”, zei Van Riel vanochtend tegenover deze krant. Hij is ervan overtuigd dat Boskalis slechts een belang wil opbouwen, niet overnemen.

Het slechte resultaat over 2014 is volgens Van Riel vooral een gevolg van de lage olieprijs. Hij ziet dat de grote oliemaatschappijen hun investeringen met 15 procent hebben verlaagd omdat ruwe olie te weinig opbrengt. Dienstverleners als Fugro krijgen 10 procent minder opdrachten.

Daarnaast kampt het bedrijf al jaren met een onevenwichtige portefeuille. In 2014 heeft Fugro in totaal 630 miljoen euro moeten afschrijven, voor een belangrijk deel in Seabed Geosolutions, een joint venture waar Fugro voor 60 procent in zit. Dat onderdeel wil het bedrijf nu van de hand doen.

In het persbericht dat vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers werd uitgereikt, spreekt het bedrijf van „terug naar de basis”. Dat wil zeggen bodemonderzoek op zee en op land en voorbereiding van bouwactiviteiten (geotechniek).

Fugro verwacht dat de olie- en gasmarkt nog een tijd te kampen zal hebben met lage prijzen. De aanleg van windparken, op land maar vooral ook op zee, gaat de bodemonderzoeker mogelijk wel veel nieuw werk opleveren. Het Energieakkoord voorziet in de aanleg van minstens drie grote windparken voor de Nederlandse kust.

De aanleg van de turbines op zee vereist uitgebreid funderingsonderzoek. „Het gaat om grote installaties die bloot staan aan enorme krachten”. Van Riel verwacht dat zijn bedrijf een flink deel van de opdrachten zal kunnen „meepakken”. Fugro is op dit gebied marktleider.

In 2014 haalde Fugro een omzet van bijna 2,6 miljard euro, tegen 2,4 een jaar eerder. Tegenover omzetstijging stond echter het nettoverlies van bijna een half miljard – in 2013 was er een winst van 224 miljoen euro. Het bedrijf keert over 2014 geen dividend uit.

Analisten vonden het resultaat, gezien de verwachtingen, meevallen. De koers van het aandeel op de Amsterdamse beur sprong vanochtend omhoog.

    • Renée Postma