Zero Dark Thirty

NPO 3, 22.00-00.35u.

(Kathryn Bigelow, 2012). Gedetailleerde en nauwgezette reconstructie van de klopjacht op Osama Bin Laden, grotendeels gebaseerd op vertrouwelijke gesprekken met medewerkers van de CIA. Jessica Chastain speelt CIA-agente Maya die gestationeerd is in Pakistan en een cruciale rol speelt in de zoektocht. In de koel-registrerende film van Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, over de oorlog in Irak) is ze een moreel ambigue figuur die bereid is ver – te ver – te gaan voor haar doelen. De film werkt als spionagethriller, die in de laatste drie kwartier overgaat in een superieure actiethriller – als de daadwerkelijke operatie tegen Bin Laden in Pakistan nagenoeg in ‘real time’ centraal staat. In één cruciaal opzicht is Zero Dark Thirty inmiddels achterhaald: de film begint met lange en gruwelijke martelscènes, waarbij een verdachte harde klappen krijgt en wordt blootgesteld aan waterboarding. Het levert informatie op die leidt naar een vertrouweling van Osama. Maar eind vorig jaar verscheen er een uitgebreid rapport van de Senaat dat niet alleen zeer kritisch was over de gebruikte martelmethodes maar ook stelde dat de wrede verhoren in geen enkel geval informatie opleverde die bruikbaar was.