En het wordt nog kouder

Foto Shah Marai / AFP

De winter was mild en droog, in het noordoosten van Afghanistan. Men was er zelfs bang voor droogte. Tot deze week felle sneeuwstormen het gebied bedekten met een dikke, instabiele laag sneeuw. Het gevolg is een enorme lawine gisteren, waarbij zeker 165 doden zijn gevallen – volgens sommige schattingen 200. Geen wintersporters, gewoon mensen die daar wonen. Complete huizen werden bedolven onder de sneeuw in de Panjshir-vallei, tussen Kabul en Kunduz. De mannen op deze foto dragen het lichaam van een slachtoffer weg.

Duizend militairen helpen mee met het zoeken naar slachtoffers. Er zijn nog veel vermisten. Gisteren spraken de Afghaanse autoriteiten nog de hoop uit dat er wellicht nog mensen levend uit de sneeuw kunnen worden gehaald, als hun huizen niet zijn bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Maar er is geen stroom en er kan ’s nachts niet worden doorgezocht.

Er is meer sneeuw voorspeld, en de temperatuur zakt nog tot min 12 graden Celsius.