Drie toeristen in Amsterdam ziek na gebruik witte heroïne

Waarschuwingsbord van de GGD op het Leidseplein ANP / Remko de Waal

Drie toeristen uit Denemarken zijn afgelopen nacht in Amsterdam ziek geworden door het gebruik van witte heroïne die als coke werd verkocht. Dat heeft de gemeente vandaag laten weten. Het was het eerste incident met witte heroïne sinds 25 november.

De slachtoffers zijn 21, 22 en 24 jaar. Ze zijn inmiddels weer ontslagen uit het ziekenhuis. Vorig jaar overleden drie Britse toeristen nadat ze witte heroïne hadden gesnoven waarvan ze dachten dat het cocaïne was. Veertien anderen werden ziek.

De politie heeft beelden van de vermoedelijke dader vrijgegeven:

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Wie herkent deze man? Hij verkocht vermoedelijk witte heroïne aan Deense toeristen: http://t.co/lyHlIjFS1H http://t.co/g0UgbwzSgN

Waarschuwingscampagne

Amsterdam begon in oktober een grote waarschuwingscampagne met matrixborden, posters en folders. Die werd in januari afgebouwd, maar na het jongste incident wordt de campagne opnieuw opgetuigd. De politie “zet alles op alles om de dader op te sporen” en het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader.

De gemeente laat weten:

“De vierhoek (gemeente, OM, politie en GGD - red.) ziet de gezondheid en veiligheid van Amsterdammers en de vele duizenden toeristen die onze stad bezoeken als zijn belangrijkste verantwoordelijkheid. Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad.”

    • Casper van der Veen