Dit schrijven andere media vandaag

ROTTERDAM: Avondbeeld Nieuwe Maas, gezien van Maasboulevard met zicht op skyline van Rotterdam met o.a. De Brug (Unilever-gebouw), De Hef, Erasmusbrug en Willemsbrug. Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

In België stelt Albert Heijn nog niet veel voor. In de VS - waar moederbedrijf Ahold de meeste winst vandaan haalt - loopt het nog niet echt. Maar in Tsjechië is Albert Heijn goed bezig, vindt topman Dick Boer.

En dus moeten de Tsjechen nu aan de stroopwafels. In de Telegraaf:

“We proberen in het land het verschil te maken door allerlei Nederlandse producten in de schappen te leggen. Kijken of dat aanslaat.”

In Nederland ging het goed in 2014, maar als geheel met het bij Ahold veel efficiënter. Boer kondigde daarom een nieuw kostenbesparingsprogramma aan van 350 miljoen euro. “Retail is all about scale”, riep hij gisteren tegen eenieder die het wilde horen, aldus de Telegraaf. “We moeten de kosten verlagen en de kwaliteit verbeteren.”

De strijd tegen het plastic tasje

Acht miljard plastic tasjes - dat zijn er veel. Die komen nu nog elk jaar terecht “in de natuur”, zoals Trouw schrijft. Plastic breekt nauwelijks af, “waardoor het ophoopt”.

Nu komt het tasjesverbod er dan toch. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft donderdag aan de Tweede Kamer laten weten dat de gratis tasjes per 1 januari 2016 verboden worden. Er komen wel uitzonderingen op het verbod: plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid.

In Californië waren ze ook al zo ver: de VS had een reputatie als klassiek gratis-tasjes-land, maar niet langer. Alleen is de Californische ban nu weer uitgesteld, omdat er volgend jaar eerst een referendum zal komen.

De warrige arbeidsmarkt

Het aantal werklozen is licht gestegen, het aantal werkenden is flink gestegen, en de werkloosheid is gelijk gebleven met 7,2 procent, net als eind vorig jaar.

De Volkskrant vraagt zich af hoe dat komt en merkt op dat Nederland een deeltijdland is geworden. Wat critici gegoochel met cijfers noemen is volgens het CBS een logische stap.  Experts zijn het ermee eens.

Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg over de cijfers:

“Die bevestigen vooral dat we een deeltijdland zijn. Kleine banen waren altijd onzichtbaar terwijl ze wel steeds meer relevant worden voor de arbeidsmarkt. Het is dus logisch om ze niet langer buiten de statistieken te houden.”

    • Diederik van Hoogstraten