Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Deze Miss Turkey kan de cel in gaan voor één post op Instagram

Een foto van Merve Buyuksara van haar Instagram-account.
Een foto van Merve Buyuksara van haar Instagram-account. Foto Instagram / mervebuyuksarac

In 2006 won Merve Buyuksarac nog de verkiezing voor Miss Turkey. Nu, nog geen tien jaar later, dreigt het voormalige model de gevangenis in te gaan omdat ze president Erdogan zou hebben beledigd. Haar zaak is illustratief voor de oorlog die de regering-Erdogan tegen (sociale) media voert.

Buyuksarac werkt tegenwoordig als schrijfster en designer en is een rolmodel voor veel Turkse vrouwen. Ze heeft 15.000 volgers op de foto-app Instagram en zo’n 30.000 op Twitter. Buyuksasrac is geëngageerd en kritisch en spreekt zich op de sociale geregeld uit over politieke kwesties. Zo ook over het beleid van de autoritaire president Erdogan en dat heeft haar nu in de problemen gebracht.

Tegen Buyuksarac loopt nu een onderzoek van justitie vanwege een bericht dat ze afgelopen zomer op Instagram plaatste. Het betrof een satirische tekst, getiteld ‘Het gedicht van de meester’, waarin Erdogan zou worden beledigd. De tekst verscheen in het tijdschrift Uykusuz, een magazine dat bekendstaat om het bespotten van het Turkse politieke establishment en Erdogan in het bijzonder.

Hieronder het bewuste ‘gedicht’ uit het tijdschrift:

Twitter avatar UykusuzDergi Uykusuz Uykusuz’un son kapağı: Tayyip ve şiir. http://t.co/i8pBNQ1cby

Afgelopen maand werd Buyuksarac door de politie ondervraagd vanwege het plaatsen van de tekst op haar Instagram-pagina. Ze zei volgens lokale media dat ze zich niet precies herinnert wat voor tekst ze via de foto-app had gedeeld. “Ik heb het gedeeld omdat ik dacht dat het grappig was. Het was niet mijn intentie om Erdogan te beledigen.”

De advocaat van Buyuksarac zei woensdag tegen persbureau AP dat aanklagers in Instanbul willen proberen haar aan te klagen voor “het beledigen van een publiek figuur”. Als er een zaak komt en ze wordt schuldig bevonden, dan kan Buyuksarac in het slechtste geval twee jaar cel krijgen. Binnenkort beslist de rechtbank of de zaak in behandeling wordt genomen.

Afname persvrijheid in Turkije onder Erdogan

Dat Buyuksarac in de problemen komt door politiek activisme op social media, is niet verwonderlijk. De regering-Erdogan probeerde in maart vorig jaar Twitter te verbieden en sinds augustus zijn al meer dan zestig Turken aangeklaagd voor het beledigen van Erdogan. De Turkse president wordt al jaren bekritiseerd omdat hij de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting sterk zou inperken.