Media

Dat heet de draaideur: Obama’s oud-woordvoerder stapt over naar Amazon

Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California.
Pre dawn editorial view of downtown Los Angeles. California. Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De draaideur tussen overheid, media en bedrijfsleven staat zelden stil. Maar deze is opmerkelijk: Jay Carney, in een ver verleden een serieus genomen journalist, diende jarenlang als spreekbuis van president Obama in het Witte Huis, en toen als de facto spreekbuis van het Witte Huis op CNN. Nu wordt hij de woordvoerder van Amazon, lees: van oprichter en CEO Jeff Bezos.

Re/code verklaart:

“Deze zet illustreert Jeff Bezos’ verlangen om invloed te winnen in Washington, nu Amazon machtiger wordt in allerlei industrieën.”

De pr van Amazon staat bekend om …. zwijgen, vooral. Het online-winkelbedrijf werkt zelden mee aan verhalen die niet vanuit het bedrijf zelf komen. Bovendien wist Amazon collectieve ergernis te wekken in alle hoeken van de uitgeverij en politiek in de recente ruzie met uitgever Hachette.

Tijd voor een nieuw geluid in Seattle, dus. En natuurlijk voor meer geld voor Carney.

Twitter avatar peterlattman Peter Lattman Go to Seattle, young men! Jay Carney to work for Jeff Bezos at Amazon; WaPo’s @RajivChandrasekaran to work for Howard Schultz at Starbucks.

Netneutraliteit en de verwachte weerstand

Zoals verwacht heeft de toezichthouder op de telecom-wereld zijn zegen gegeven aan netneutraliteit. Elke internetaanbieder moet gelijk worden behandeld: grote namen als Netflix en YouTube even goed als de gemiddelde Joe of Jane met een internetverbinding in Kansas.

ArsTechnica heeft een goed (en lang) uitlegstuk. Daarin wordt onder meer vooruit gekeken naar de verwachte rechtszaken, tegenzetten van de conservatieve meerderheid in het Congres, en ander verzet.

Maar zoals ArsTechnica schrijft: lang niet alle internetproviders zijn tegen. Grote mobiele aanbieders zoals Sprint en T-Mobile zeggen er geen moeite mee te hebben, evenals kleine, rurale aanbieders verenigd in de NTCA Rural Broadband Association.

Facebook komt met anti-zelfmoord-functie

Facebook groeit, en niet alleen in financieel opzicht. Het bedrijf wil eveneens goed doen - nu met een nieuwe optie voor gebruikers die vrezen dat een Facebookvriend denkt over zelfmoord.

Als een gebruiker zich zorgen maakt over het bericht van een vriend, dan kan de alarmerend inhoud met één klik worden aangegeven. Facebook geeft vervolgens verschillende opties om contact op te nemen met de persoon zelf, een gezamenlijke vriend of een zelfmoordlijn. Privacy gegarandeerd, belooft Facebook.

Facebook ontwikkelde de nieuwe optie met deskundige organisatie zoals de National Suicide Prevention Lifeline en Save.org. Niet iedereen neemt de nieuwe optie serieus. “Door Facebook te gebruiken wil ik mezelf afmaken”, schreef een LA Times-lezer op de website, “dus dit komt goed uit.”