Dagkalender van de Wereldliteratuur: van Londen naar veenmoeras

Precies honderd jaar geleden verscheen The Valley of Fear in boekvorm. Het was de vierde en laatste roman over een Victoriaanse meesterspeurder die door vijftig korte verhalen allang onsterfelijk was geworden.

Met de combinerende en deducerende speurder Sherlock Holmes schiep Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) de beroemdste privédetective uit de wereldliteratuur; hij had er zo veel succes mee dat hij Holmes op last van zijn lezers uit de dood moest terughalen nadat hij hem in 1893 had laten sterven.

Schermafbeelding 2015-02-27 om 10.09.28

 

De aan pijp en jachtpet herkenbare Holmes maakte – samen met zijn naïeve hulpje en biograaf Dr. Watson – voor het eerst zijn opwachting in de roman A Study in Scarlet (1887), maar kwam het meest tot zijn recht in de vijftig korte verhalen die Doyle voor The Strand Magazine schreef en die een prachtig beeld geven van Victoriaans Londen; in The Hound of the Baskervilles (1901-1902), over de slachtoffers van een adellijk familiegeheim, verplaatste Holmes zijn werkterrein succesvol naar de veenmoerassen van Dartmoor.

Doyle schreef ook historische romans en een serie populair-wetenschappelijke romans over de geniale professor Challenger, die in The Lost World (1912) bijvoorbeeld een vallei ontdekt waar dinosaurussen, mammoeten en primitieve mensen naast elkaar leven.

Voor meer edities van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

 

    • Pieter Steinz