China verbiedt import van ivoor tot volgend jaar

In beslag genomen ivoor, voor vernietiging ervan door de autoriteiten in Hong Kong. Foto EPA / Alex Hofford

China stelt een tijdelijke importstop in voor ivoor. Het verbod op materiaal van slagtanden van bijvoorbeeld olifanten duurt een jaar en geldt voor alle snijwerken van na 1975, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De aankondiging komt een week voor het bezoek van de Britse prins William, die in het verleden openlijk kritiek heeft geuit op de ivoorbehoefte van China. De almaar groeiende vraag vanuit het land heeft volgens dierenrechtenorganisaties gezorgd voor een enorme toename van stroperij in Afrika. Ivoor is onder meer gewild vanwege de vermeende geneeskrachtige werking en geldt in China als een edeler materiaal dan goud.

De stap wordt volgens Xinhua genomen om Afrikaanse olifanten te beschermen. De termijn van een jaar wordt gebruikt om de effecten van het beleid te evalueren.

Onder grote druk

In Afrika werden in 2013 meer dan 20.000 Afrikaanse olifanten illegaal geslacht voor hun ivoor. Dat wordt vaak geëxporteerd naar Azië om medicijnen en sieraden van te maken. De olifantenpopulatie is door de stroperij gedecimeerd.

Onder grote internationale druk arresteerde China in februari vorig jaar(€) voor het eerst Chinese ivoorsmokkelaars, nadat de leider en een aantal leden van een Chinese bende waren aangehouden op vliegvelden in Afrika. China heeft alle internationale verdragen tegen de illegale ivoorhandel ondertekend en werkt sinds kort ook actief mee aan de internationale organisaties die de handel bestrijden, schreef NRC-correspondent in China Oscar Garschagen toen.

Er wordt in havens en op vliegvelden ook steeds actiever gezocht naar smokkelwaar, waaronder ook huiden van neushoorns en tijgers. Dat heeft nog niet geleid tot minder slachtingen. Wel stijgt de prijs op de zwarte markten. De vraag naar het “witte goud”, zoals ivoor wordt genoemd, blijft namelijk onverminderd groot, niet alleen in China, maar ook in de Chinese gemeenschappen in de VS en Europa.

Lees verder in NRC Handelsblad: Moordend ivoor (€), over de Conventie betreffende de Internationale Handel in Bedreigde Plant- en Diersoorten in 2013.

    • Laura Klompenhouwer