Angola geeft monument in Rotterdam likje verf

Verf op het consulaat van Angola. Foto Stadsherstel Rotterdam

Zoveel monumenten heeft Rotterdam niet meer. En nu is het voormalige gemeentearchief aan de Mathenesserlaan mogelijk fiks beschadigd. De gevel van bruingele zandsteen is overgeschilderd. Het consulaat van Angola dat in het pand huist, vond dat het gebouw een likje verf nodig had en kalkte de gevel spierwit. De zandsteen is heel poreus, waardoor de verf niet zomaar verwijderd kan worden.

Verbijstering alom. De Rotterdamse VVD stelde vragen aan de gemeente. Andere partijen sluiten zich daarbij aan. Er zou geen vergunning zijn verleend voor de schilderbeurt.

Het consulaat heeft tegen de VVD gezegd geen toestemming van de Dienst Monumenten nodig te hebben, omdat het gebouw op Angolees grondgebied staat. Volgens de VVD valt het gebouw wel onder Angolese jurisdictie, maar staat het op Nederlands grondgebied, waardoor de Nederlandse Monumentenwet geldt.