Acteur Leonard Nimoy, alias Spock uit Star Trek, overleden

De acteur Leonard Nimoy, die bekendheid verwierf dankzij zijn rol als Mister Spock in de televisieserie Star Trek, is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw bevestigd aan Amerikaanse media. Nimoy was eerder deze week opgenomen vanwege een chronische longziekte.

Leonard Nimoy als Spock in de serie Star Trek.
Leonard Nimoy als Spock in de serie Star Trek. Foto Kippa

De acteur Leonard Nimoy, bekend van zijn rol als Mr. Spock in de televisieserie Star Trek, is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn kleindochter op Twitter. Nimoy werd eerder deze week opgenomen vanwege een chronische longziekte.

Vorig jaar maakte Nimoy (1931) al bekend ziek te zijn. Volgens hem was zijn ziekte het gevolg van jarenlang roken, al was de joodse acteur al dertig jaar gestopt, schrijft The New York Times.

De begrafenis van Spock aan het einde van Star Trek II: The Wrath of Khan:

Op 23 februari verstuurde Nimoy zijn laatste tweet:

Twitter avatar TheRealNimoy Leonard Nimoy A life is like a garden. Perfect moments can be had, but not preserved, except in memory. LLAP

Icoon van de populaire cultuur

In zijn rol van de stoïcijnse, emotieloze en rationele Spock in de eerste Star Trek-serie (1966–1969), verwierf Nimoy samen met collega’s als William Shatner en George Takei, wereldfaam. Zijn puntige oren, Vulcaanse groet (wiki), de opgestoken hand met de vingers gespreid tussen middel- en ringvinger en de woorden ‘live long and prosper‘ ontstegen de cultwereld van de science fiction en zijn inmiddels gevestigde onderdelen van de populaire cultuur.

Een cameo van Nimoy in The Big Bang Theory:

Nadat Star Trek na drie seizoenen werd stopgezet in 1969, de serie van producer Gene Roddenberry was geen uitgesproken succes, kroop Nimoy later opnieuw in de huid van Spock in de Star Trek-filmreeksen en vervolgseries. Ook in de meest recente film Star Trek: Into Darkness was de acteur te zien naast zijn opvolger: Zachary Quinto.

Spock ontmoet Spock in Star Trek (2009)

Star Trek ontpopte zich na het stoppen van de eerste serie (The Original Series) als cultfenomeen. De serie inspireerde regisseurs als George Lucas (Star Wars) om hun eigen science fiction-visies na te jagen. Het succes van de Star Wars zorgde weer voor een opleving in de interesse in Star Trek.

Tegenover Emmy TV Legends gaat Nimoy uitgebreid in op zijn rol als Spock:

Niet alleen Spock

Maar hoewel Star Trek Nimoy leek te definiëren als acteur, was hij meer dan een emotieloos buitenaards wezen (dat worstelde met zijn emotionele menselijke helft - Spock was de zoon van een gemengd huwelijk met een menselijke moeder). Nimoy was ook een kunstenaar. Hij was de regisseur van onder andere de filmhit Three Men and a Baby (1987).

Trailer Three Men and a Baby

Het succes van Star Trek en de impact op de carrière van Nimoy zorgde voor een identiteitscrisis bij de acteur. In zijn boek ‘I Am Not Spock’(1975) gaat hij de dialoog aan met zijn alter ego Spock:

I went through a definite identity crisis. The question was whether to embrace Mr. Spock or to fight the onslaught of public interest. I realize now that I really had no choice in the matter. Spock and Star Trek were very much alive and there wasn’t anything that I could do to change that.

De alleskunner

Nimoy schreef ook gedichten (zeven bundels) en boeken, deed aan fotografie en was een muzikant. In de onderstaande video spreekt de acteur over zijn expositie Secret Selves in het Californische Hammer Museum. In dit fotoproject werd Nimoy geïnspireerd door het Griekse mythologische idee dat oppergod Zeus de mens in twee helften splitste, de reden waarom de mens op zoek gaat naar een partner (cq ware liefde) om zich weer volledig te kunnen voelen.

Spock-opvolger Zachary Quinto interviewt Leonard Nimoy over zijn fotografie:

Nimoy, de muzikant

Naast het campy The Ballad of Bilbo Baggins, waarin Nimoy de avonturen van de held uit de boeken van Tolkien bezong, coverde hij ook klassiekers als ‘I Walk The Line’ van Johnny Cash en regisseerde hij in 1984 de muziekclip van ‘Going Down to Liverpool’ van The Bangles.

The Bangles - Going Down To Liverpool:

Mister Spock, Doctor Nimoy

Nimoy groeide op in Boston in de wijk West End. Zijn ouders, orthodoxe joden uit Oekraïne, waren immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. In 2013 sprak Nimoy over zijn oude wijk tegenover The Yiddish Book Center:

Nimoy begon op achtjarige leeftijd met acteren. Hij studeerde toneel aan de Boston College, fotografie aan de University of California en behaalde een bul in onderwijs aan Antioch College. Na jaren worstelen met zijn alter ego Mr. Spock, kreeg Nimoy in 2000 een eredoctoraat van deze laatstgenoemde universiteit. Als Doctor kon hij de Vulcaanse wetenschapsofficier overtreffen, al was het maar in titel. De acteur kreeg in 2012 ook een eredoctoraat van Boston University.