Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

1,1 miljard mensen lopen risico op gehoorbeschadiging

Een vrouw luistert met oordopjes naar haar Ipod.
Een vrouw luistert met oordopjes naar haar Ipod. Foto ANP/Lex van Lieshout

Ongeveer 1,1 miljard mensen, vooral tieners en jongvolwassenen, riskeren gehoorverlies door het onveilig gebruiken van audioapparaten zoals smartphones. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt. Ook de schadelijke geluidsniveaus in onder andere nachtclubs, kroegen en sportevenementen vormen een gevaar.

Van alle jongeren tussen de 12 en 35 jaar wordt tussen de 40 en 50 procent blootgesteld aan te hard geluid, blijkt uit cijfers van de WHO. Geluid bereikt een schadelijk niveau als het acht uur lang op 85 decibel (vergelijkbaar met het geluid van een handzaag) staat of vijftien minuten op 100 decibel (een langsrijdende zware vrachtwagen). Veilig kunnen luisteren hangt dus af van niet alleen de sterkte van het geluid, maar ook de duur dat iemand luistert. In uitgaansgelegenheden en stadions ligt het geluidsniveau volgens de WHO gemiddeld rond de 100 decibel.

360 miljoen mensen hebben nu al last

De gevolgen van te lang aan hard geluid te worden blootgesteld zijn tijdelijk gehoorverlies of het horen van een piep of ruis. Wie langer wordt blootgesteld aan schadelijke decibellen kan het risico lopen doof te worden. Volgens de WHO hebben vandaag de dag 360 miljoen mensen last van enige mate van gehoorverlies.