23 doden bij aanslagen Nigeria, menigte lyncht zelfmoordterrorist

In groep strijders in het noorden van Nigeria. De vrijwilligers worden ingezet tegen Boko Haram. Foto ANP/EPA/STR

In Nigeria heeft een menigte een man gedood die probeerde zichzelf met een bom op te blazen. Kort daarvoor pleegde een andere man een zelfmoordaanslag waarbij zeventien mensen werden gedood.

Beide incidenten gebeurden bij een busstation in de stad Biu, in de noordoostelijke provincie Borno. Een van de twee mannen werd volgens persbureau Reuters staande gehouden bij een checkpoint bij het busstation, waarna hij de bom liet afgaan. Volgens Reuters vielen daarbij zeventien doden, AFP meldt achttien dodelijke slachtoffers. Toen een tweede man probeerde een bom af te laten gaan, grepen omstanders grepen in en werd de man door de menigte gedood.

Een paar uur na de aanslag in Biu gingen twee bommen af in de stad Jos, in het midden van Nigeria. Eerste berichten wezen op explosies bij de universiteit, maar ook hier was een busstation het doelwit. Volgens Reuters zijn daarbij zes doden gevallen.

8-jarig meisje pleegde aanslag

Het is nog niet duidelijk namens welke organisatie het duo handelde, maar volgens persbureau Reuters is het aannemelijk dat Boko Haram achter de aanslag zit. Eerder deze week voerde de beweging een zelfmoordaanslag uit in Kano, waarbij 34 doden vielen. In de noordelijke stad Potiskum pleegde een 8-jarige meisje een zelfmoordaanslag op een checkpoint. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven.

    • Philippus Zandstra