Europa League: slechte avond voor Feyenoord en PSV, Ajax gaat door

De wedstrijd in de Europa League Feyenoord tegen AS Roma wordt stilgelegd omdat supporters van de club uit Rotterdam voorwerpen op het speelveld van De Kuip gooiden. Foto ANP/OLAF KRAAK

Ajax heeft zich vanavond met een onverwacht grote uitzege op Legia Warschau (3-0) geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Aan het Europese seizoen van PSV is een ruw einde gekomen: de ploeg ging in Rusland onderuit tegen Zenit Sint-Petersburg: 3-0. Bij Feyenoord moest de wedstrijd kortstondig stil worden gelegd.

Tien minuten na rust ging het helemaal mis in De Kuip. Nadat Mitchell te Vrede met rood uit het veld was gestuurd, reageerde de aanhang van de Rotterdammers zich op de arbitrage af. Er werden verschillende voorwerpen richting scheidsrechter Clément Turpin gegooid, waarna de Franse leidsman het duel staakte.

Opblaasbare banaan

Het was niet de enige keer dat de scheidsrechter handelend moest optreden. Al voor rust lag het duel enkele minuten stil, omdat er vanuit het publiek een opblaasbare banaan naar spelers van Roma was gegooid, terwijl ook na de afkoelingsperiode supporters doorgingen met troep op het veld gooien.

Aan het begin van de wedstrijd hadden de fans zich juist van hun beste kant laten zien, door Feyenoord vocaal richting het vijandelijk doel te schreeuwen. Zeker de eerste tien minuten was Feyenoord de betere ploeg, maar daarna nam Roma het initiatief over. Karim El Ahmadi verspeelde na een kwartier voor zijn eigen strafschopgebied de bal, waarna Francesco Totti alleen op doelman Kenneth Vermeer af mocht. De levende Roma-legende probeerde de keeper met een stift te verschalken, maar die ging net naast. Kort daarna belandde een vrije trap van de aanvoerder op de buitenkant van de paal.

Afkoelingsperiode deed Feyenoord goed

Feyenoord kreeg vervolgens een fikse tegenvaller te verwerken, want na 27 minuten kon Colin Kazim-Richards niet meer verder. De spits verliet strompelend het veld. Zonder de Turkse Engelsman als aanspeelpunt kwam Feyenoord nog amper aan aanvallen toe. Omdat er ook achterin teveel fouten werden gemaakt, was het wachten op een tegentreffer. Die viel uiteindelijk in de blessuretijd van de eerste helft, toen Adem Ljajic de bal bij de tweede paal binnen schoot (0-1).

Toen Feyenoord tien minuten na rust ook nog eens met een man minder kwam te staan, leek het einde verhaal. De afkoelingsperiode die volgde, leek Feyenoord echter goed te doen. De vers ingevallen Elvis Manu zette Feyenoord direct op 1-1, maar het antwoord van Roma volgde direct, toen Gervinho een ragfijne voorzet achter Vermeer tikte (1-2). Roma speelde het duel vervolgens vakkundig uit.

Ajax: reddingsboei voor verloren seizoen

Het wisselvallige elftal van trainer Frank de Boer wist de dubbele ontmoeting met de gevreesde Poolse club binnen dertien minuten met twee doelpunten te beslissen. Daarna kon de voorbereiding op de uitwedstrijd van zondag tegen PSV eigenlijk al beginnen.

In een leeg Wojska Polskiego-stadion boekte Ajax de eerste Europese uitzege in ruim drie jaar. De laatste zege op vreemde bodem dateerde van 23 februari 2012, toen de club Manchester United verraste (1-2). Na drie mislukte pogingen overleefde de club eindelijk weer eens de zestiende finales van de Europa League. Zo blijft het kleine broertje van de Champions League voor Ajax nog even een reddingsboei voor een bijna verloren seizoen, waarin de formatie al werd uitgeschakeld in Champions League en KNVB-beker.

Arkadiusz Milik was opnieuw de grote man bij Ajax. De Pool opende na elf minuten de score en tekende vlak voor rust op aangeven van Ricardo Kishna voor 3-0. Milik besliste het thuisduel met Legia ook al met een geplaatst schot (1-0). Hij was zondag goed voor de enige treffer van zijn club bij Willem II (1-1). Nick Viergever hielp Ajax in de dertiende minuut met de 2-0 aan een prachtige uitgangspositie.

Legia was geen schim van de ploeg die vorige week doelman Jasper Cillessen na rust tot prachtige reddingen dwong. Het matige verweer van de koploper van Polen stelde De Boer in staat om Davy Klaassen en de pas net herstelde Joël Veltman in de tweede helft rust te geven. Niklas Moisander en Lasse Schöne, de routiniers met een aflopend contract, bleven de hele wedstrijd op de bank.

Zenit Sint-Petersburg - PSV: 3-0

De PSV’ers hadden na de thuiswedstrijd (1-0) nog het gevoel dat ze redelijk gelijkwaardig waren geweest aan Zenit, maar in Sint-Petersburg bleek dat de koploper van de Russische competitie toch echt van een heel andere orde is.

Zodra de blauwe brigade van de geschorste hoofdtrainer André Villas-Boas even aanzette, werd PSV overlopen. Het ervaren en geslepen Zenit leerde PSV dat de afstand met de Europese top groot is. Een harde constatering, met het oog op de aanstaande rentree komend seizoen van de Brabanders in de Champions League.

Zenit kwam met een elftal het veld in waarvan de jongste speler 24 jaar is. Ter vergelijking: bij PSV voetbalde donderdag slechts één man die ouder is, Andrés Guardado. Verder moet Cocu het hebben van begin twintigers, die allemaal de ervaring missen van de Russische miljonairs. Dat verschil in ervaring en klasse werd pijnlijk duidelijk in Sint-Petersburg. Salomón Rondón opende in de 29e minuut de score na een knappe actie van Danny waarbij de PSV-verdedigers slechts figuranten waren (1-0).

Amper rol voor PSV

Enkele minuten eerder dacht Luuk de Jong nog even dat hij de bezoekers aan het benodigde doelpunt had geholpen met een rake kopbal, maar scheidsrechter Cüneyt Çakir floot af omdat de hoekschop van Adam Maher al over de achterlijn was gezeild. Verder kwam PSV nauwelijks in het stuk voor. Tekenend was dat drie Eindhovenaren al voor rust tegen een gele kaart aanliepen, omdat ze hun tegenstanders niet konden afstoppen.

Aan het begin van de tweede helft maakte Hulk met een harde knal een einde aan alle illusies van PSV. Rondón tekende halverwege de tweede helft voor de 3-0 nadat doelman Jeroen Zoet een vrije trap van Hulk voor zijn voeten had getikt.

Nog voor die tweede treffer van de Venezolaanse spits had De Jong een uitgelezen mogelijkheid op een eretreffer gemist. Zijn strafschop werd gekeerd door keeper Joeri Lodigin. (ANP)