Werkloosheid stijgt licht, voor de vierde maand op rij

Een studente plukt blad van de tomatenplanten in een kas van een kwekerij in De Lier.
Een studente plukt blad van de tomatenplanten in een kas van een kwekerij in De Lier. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het aantal werklozen is in Nederland vorige maand opnieuw licht toegenomen naar 645.000 mensen. Dat zijn er 2.000 meer dan in december vorig jaar, zo maakte het CBS vandaag bekend. Ten opzichte van een jaar geleden ligt het aantal werklozen juist fors lager, aangezien toen nog 692.000 mensen zonder baan zaten.

Het is voor de vierde keer op rij dat de werkloosheid weer stijgt, nadat het aantal mensen zonder baan vorig jaar maandenlang achtereen daalde. Omgerekend zat vorige maand 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Percentagegewijs is de werkloosheid daarmee gelijk gebleven aan januari, aldus het CBS.

Jongeren en ouderen actiever op arbeidsmarkt

Dat de werkloosheid toeneemt, komt doordat jongeren zich weer vaker melden op de arbeidsmarkt. Daarnaast blijven ouderen langer doorwerken. Niet iedereen die weer op zoek gaat naar een baan vindt die ook direct. Het aantal banen stijgt namelijk weliswaar, maar niet snel genoeg om de aanwas aan te kunnen.

De toename in werkloosheid gaat gepaard met een stijging van het aantal mensen in de Werkloosheidswet (WW). Eind vorige maand kregen 458 duizend mensen WW, 3,8 procent meer dan in december. Ten opzichte van een jaar geleden lag het aantal mensen met een uitkering in januari juist iets lager.

Lees ook op NRC Q “Waarom het noorden de werkloosheidscijfers van vandaag vreest”.