Dekker strandt 270 meter te vroeg

Fietste voormalig wondertalent Thomas Dekker (30) gisteravond om half negen Nederlandse tijd op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico zijn allerlaatste meters in wedstrijdverband? Precies 270 meter, minder dan twintig tellen kwam hij tekort om het werelduurrecord te verbeteren dat de Australiër Rohan Dennis onlangs bracht op 52.491 meter. „Helaas was mijn poging niet goed genoeg maar ik kon niets meer doen dan dit”, sprak Dekker berustend, nadat hij 52.221 meter had afgelegd.

„Een laatste strohalm”, noemde hij zelf van tevoren zijn poging om het uurrecord te breken. Snel succes als jonge prof in de Raboploeg, dopingperikelen, schorsing en een comeback. Maar na drie onopvallende seizoenen bij het Amerikaanse Garmin volgde geen contractverlenging. Zou een topprestatie in Mexico nog interesse wekken van een nieuwe ploeg?

Dekker bereidde zich vier maanden lang minutieus voor. Hij zag mogelijkheden omdat de internationale wielerunie UCI vorig jaar de regels voor het materiaal verruimde. Als eerste deed hij onder de nieuwe regels een poging in de ijle lucht, op 1.890 meter hoogte. Tot halverwege lag hij gisteren voor op Dennis, daarna kwam hij nipt tekort. Maar moet een renner die binnen een uur nog 52.221 meter kan rijden, nu al stoppen?