Waarom het noorden de werkloosheidscijfers van vandaag vreest

Beeld GoogleMaps

Hoe staat het ervoor met de werkloosheid? Vandaag publiceert het CBS nieuwe werkloosheidscijfers: het statistiekbureau brengt de landelijke data. Uitkeringsinstantie UWV komt met WW-cijfers per gemeente.

Update 09.30

De werkloosheid is ook in januari toegenomen, maakt het CBS bekend. In de eerste maand van dit jaar steeg het aantal personen zonder baan met 2 duizend tot 645 duizend personen. Dit komt neer op 7.2 procent van de beroepsbevolking.

In december was het CBS nog weinig positief. Die maand kwamen er 12.000 werklozen bij. De eindstand in die maand: 642.000 werklozen, oftewel 8,1 procent van de beroepsbevolking. Hoe ziet dat er op regionaal niveau uit? Het antwoord in vier kaarten.

Flevoland is een probleem

Vooral de langdurige werkloosheid (langer dan één jaar) in Flevoland en de noordelijke provincies is een probleem. Deze groep mensen is in 2014 groter geworden.

Emmen aan kop

Hoe zit het met de kortdurende werkloosheid? Kijkend naar het percentage ontvangers van een WW-uitkering (ten opzichte van de beroepsbevolking) staan onder andere Emmen, Ameland, Hoogezand-Sappemeer en Veendam bovenaan, al twee jaar inmiddels.

De grootste stijgingen - het verschil in procentpunt ten opzichte van een jaar eerder - zijn zichtbaar in onder andere de Overijsselse gemeenten Hellendoorn en Wierden. Goed nieuws is er vooral in kleine, landelijke gemeenten als Urk, Texel en Edam-Volendam, daar is de werkloosheid het laagst.

Bijstand

Het aantal bijstandsontvangers stijgt vooral in de krimpregio’s, becijferde het CBS vorige week. Friesland, Drenthe en Groningen doen het slecht.

Weer aan het werk gaan valt dus niet mee. Eerder deze maand publiceerde het CBS de meest recente cijfers over hoe lang het duurt een baan te vinden. In 2014 kostte het 194.000 Nederlanders twee jaar of langer om een baan te vinden.

    • Yordi Dam