VVD: jihadist paspoort afpakken, ook zonder tweede nationaliteit

De Oasedreef in de Utrechtse wijk Overvecht, waar de politie huiszoeking kon doen in de ouderlijke woning van een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte wiens paspoort eind vorige maand werd aangetroffen in het Belgische Verviers tijdens een anti-terreuractie.
De Oasedreef in de Utrechtse wijk Overvecht, waar de politie huiszoeking kon doen in de ouderlijke woning van een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte wiens paspoort eind vorige maand werd aangetroffen in het Belgische Verviers tijdens een anti-terreuractie. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De VVD wil tegen bestaande internationale verdagen in de mogelijkheid creëren om terroristen stateloos te maken. Het Nederlanderschap kan dan worden ingetrokken ook al is geen sprake van een tweede nationaliteit. De regeringspartij wil met andere landen in overleg om de verdragen te wijzigen.

VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur kon vandaag in de Kamer rekenen op interesse vanuit CDA en SGP voor het initiatief. Momenteel kan het Nederlanderschap al om verschillende redenen worden ingetrokken, onder meer vanwege terroristische activiteiten, maar dat mag dus alleen van personen die nog een paspoort hebben van een ander land.

Twitter avatar fonslambie Fons Lambie #VVD en #CDA suggereren om IS-strijders nationaliteit af te pakken, ook al hebben ze maar 1 nationaliteit. Dan maar ‘statenloos’. #debat

Ook paspoort kwijt bij voorbereiding op terreur

De suggestie voor stateloosheid kwam aan de orde tijdens een debat over het plan om het Nederlanderschap ook in te trekken na voorbereidingshandelingen voor terrorisme. Het kan dan gaan om het volgen of geven van een training in het buitenland. Dit voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kan rekenen op een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en SGP.

Bij SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie heerst terughoudendheid, de PVV vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan. Veel twijfel is er over het voornemen van de minister om de huidige jihadgangers ook onder de beoogde nieuwe wetgeving te laten vallen.

Opstelten wil ook van deze personen het Nederlanderschap kunnen intrekken als hun veroordeling nog niet definitief is op het moment van de inwerkingtreding van de nieuwe wet. Die is voorzien op 1 januari 2016. De PvdA vreest dat dit in strijd is met Europese verdragen. Opstelten beantwoordt de vragen volgende week. (ANP)