Vooral veel Will Smith

Omdat je nooit je focus moet verliezen, daarom heet oplichtersromkom Focus dus Focus, een beetje futloze titel voor de nieuwe film van het duo achter leuke komedies als I Love You Phillip Morris. De film zelf – ze vroegen erom – is niet bepaald scherp en doelgericht. Het is vooral een vehikel rond Will Smith, die in elk shot met zijn breedste grijns rookgordijnen mag optrekken. Er gaat iets erotiserends uit van het kijken naar zwendelaars en afzetters, zeker als het zulke gentlemen zijn als Smiths personage Mellow. Heistfilms, zoals het genre in Amerika heet, spelen in op een heel complex aan angsten en verlangens. Alsof het niet erg is om bedrogen te worden, zo lang het maar elegant gebeurt. Zo lang je maar het idee hebt dat de perfecte misdaad een vernuftig kunstwerk is. Helaas is deze film dat niet, doordat hij te zelfingenomen is en daarom te traag om ons als toeschouwers echt te slim af te kunnen zijn.