Noord-Korea kat slinks schepen om

Een Noord-Koreaanse rederij heeft geprobeerd de sancties tegen het communistische land te omzeilen door haar schepen te hernoemen en onder een andere vlag te laten varen. Dat blijkt uit een rapport van experts van de Verenigde Naties. De expertgroep controleert de naleving van de sancties, opgelegd vanwege het nucleaire programma van Noord-Korea.

De sancties tegen de Ocean Maritime Management Company (OMM) stammen uit 2013 en volgden op een poging om vliegtuigen en wapens uit Cuba naar Noord-Korea te smokkelen onder een lading suiker. Bezittingen van bestuursleden van OMM werden in meerdere lidstaten bevroren.

Volgens het nieuwe VN-rapport, dat in handen is gekomen van internationale persbureaus, heeft OMM een paar maanden later dertien van zijn veertien schepen hernoemd en ondergebracht bij nieuwe eigenaren. Zo ontdook de rederij de zwarte lijst van schepen die aan de ketting moesten worden gelegd. Twaalf van de schepen werden vervolgens gesignaleerd in havens buiten Noord-Korea, aldus het VN-rapport.

Op de schepen van OMM zijn niet opnieuw wapens aangetroffen, maar de expertgroep ziet geen aanwijzingen dat „Noord-Korea van plan is om de illegale activiteiten te stoppen”. Het rapport wordt vandaag besproken in de VN-Veiligheidsraad. (AP, Reuters)