Vanavond is Feyenoord-AS Roma. Daarom gelden deze maatregelen

Vandaag zal het geschieden: de wedstrijd Feyenoord – AS Roma. Terwijl de wedstrijd in de zestiende finales van de Europa League een spannende ontknoping tegemoet gaat, houdt de stad Rotterdam het hart vast in afwachting van eventuele Romeinse wraakacties. Lees hier wat er vandaag staat te gebeuren.

Feyenoord-supporters kwamen vorige week donderdag in Rome in aanraking met de Italiaanse politie nadat er rellen waren uitgebroken. Foto EPA/Vincenzo Tersigni

Vandaag zal het geschieden: de wedstrijd Feyenoord - AS Roma. Terwijl de wedstrijd in de zestiende finales van de Europa League een spannende ontknoping tegemoet gaat, houdt de stad Rotterdam het hart vast in afwachting van eventuele Romeinse wraakacties. Lees hier wat er vandaag staat te gebeuren.

De rellende Feyenoord-supporters hebben de gemoederen de afgelopen week flink bezig gehouden. Van de onregelmatigheden zelf tot de ophef daarna, de voorwaardelijke straffen voor de hooligans, het opmaken van de schade en alle reacties die daarop volgden. Er zou zelfs een Italiaanse boycot van Nederlandse producten zijn ingesteld. Kortom: het lijkt erop alsof de wedstrijd van vanavond niet snel genoeg kan komen. De wedstrijd begint om 21.05 uur. Maar wat gaat er daarvoor gebeuren?

Foto ANP/Jerry Lampen

De selectie van AS Roma tijdens de laatste training in de Kuip in aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Feyenoord. Foto ANP/Jerry Lampen

Noodbevel voorbereid, fanshop dicht

Na de schade die Rotterdamse fans vorige week toebrachten aan de Romeinse binnenstad spraken supporters van AS Roma op social media van wraakacties. Vooral de harde kern van de Italianen, die volgens het Italiaanse persbureau ANSA ook naar Nederland zal komen, wordt gevreesd. Italiaanse media berichtten de afgelopen dagen van een groep varïerend van 40 tot 300 fanatieke fans. Toch zijn ze welkom: afgelopen dinsdag maakte de gemeente bekend dat de eerder beschikbaar gestelde kaarten voor uitsupporters - 2.400 in totaal - blijven gelden.

Stad, politie en club nemen wel extra maatregelen. De voorbereidingen voor een veilig verloop van de speeldag waren maanden geleden al gestart, omdat de wedstrijd voorafgaand aan de rellen van vorige week al was ingeschaald in de hoogste risicocategorie. Na de rellen is het draaiboek aangescherpt. Hier een lijstje:

  • De gemeente heeft een noodbevel van de burgemeester voorbereid. Het bevel, dat op elk moment kan worden ingezet, geeft de politie de mogelijkheid om in het geval van rellen supporters snel de stad uit te werken.
  • Italiaanse collega’s zullen de Nederlandse politie ondersteunen, net als vorige week andersom het geval was. Sommige Italiaanse media waren echter niet te spreken over de buitenlandse steun. Zij verweten het niet-ingrijpen van de politie in Rome aan advies van de Nederlanders.
  • De Italiaanse fans worden zoveel mogelijk per speciale trein van Amsterdam, waar het grootste deel van de supporters zal aankomen op Schiphol, naar Rotterdam vervoerd. De NS verwacht dat er zeshonderd tot achthonderd supporters gebruik van zullen maken.
  • De fanshop van Feyenoord op Rotterdam Centraal zal de hele dag gesloten zijn.
  • Op Rotterdam Centraal zullen de supporters van AS Roma naar het horecagebied Oude Haven (maps) worden geleid. Vanaf daar rijden er pendelbussen van een aparte locatie om de Italianen naar het stadion te vervoeren.
  • Bij Oude Haven zullen extra agenten worden ingezet, om de plaatselijke horeca en de bewoners van de woonboten aldaar te beveiligen tegen eventuele agressieve supporters. Toch gaan ook veel horecagelegenheden dicht.
  • Het stadion gaat twee uur voor de wedstrijd open, een half uur eerder dan normaal. Feyenoord hoopt zo alle fans zo rustig mogelijk het stadion in te krijgen.
  • In het stadion zijn er speciale bufferzones ingericht om fans van beide clubs uit elkaar te houden. Ook zal er extra personeel worden ingezet om beide kampen gescheiden te houden.
Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Bekijk alle verkeersinformatie voor het duel van morgenavond op http://t.co/Vs3wcboP4t #FEYasr

Feyenoord heeft op de website een bericht geplaatst waarin het de fans oproept:

“…hun steentje bij te dragen aan weer een geweldige voetbalavond. We drukken iedereen op het hart zich vooral alleen positief te laten gelden.”

Foto ANP

De extra beveiliging voor Feyenoord-AS Roma in beeld gebracht. Foto ANP

In Amsterdam bleef het rustig

Enkele Italianen waren gisteren al naar Nederland gekomen om ook het belangrijkste jeugdelftal van AS Roma, de A1, in actie te zien komen tegen Ajax. Ook daar werd van tevoren gevreesd voor ongeregeldheden, maar die bleven uit, meldde RTV Noord-Holland. Ajax verloor de wedstrijd na strafschoppen.

Als de wedstrijd eenmaal begint…

…belooft het een spannende pot te worden. Na de 1-1 van vorige week hebben de Rotterdammers dankzij het dubbeltellende uitdoelpunt aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om door te gaan. Dat hadden weinigen voorafgaand aan de wedstrijd van zeven dagen geleden voorspeld. Feyenoord heeft slechte herinneringen aan wedstrijden tegen Italiaanse clubs: van de dertien vorige ontmoetingen gingen er vijf verloren en werden er vier gelijkgespeeld. Thuis verloren de Rotterdammers echter nog nooit van een club uit het Zuid-Europese land.

Mocht Feyenoord al slechte voorgevoelens hebben, dan is de club niet de enige. Ook Francesco Totti - aanvoerder en aanvalsleider van de Romeinen - zal vannacht nog even wakker hebben gelegen vanwege het stadion waar er vanavond wordt gespeeld. Het was immers in De Kuip dat Totti met Italië in de laatste minuten van de finale van het EK 2000 verloor van Frankrijk. Van 1-0 in de 89e minuut voor de Azzuri werd het nog gelijk en won Frankrijk de wedstrijd in verlenging.

https://www.youtube.com/watch?v=OKRUaNZY8Gc

Lees ook in nrc.next: Nee, de totale schade bedraagt geen 8,5 miljoen (€) en op nrc.nl: Dit is wat je moet weten over de Feyenoordrellen.

    • Sam de Voogt